Studija pokazala ima li dojenje dugotrajne učinke na dijete, rezultati će vas možda iznenaditi

Foto: 123rf

AKO je nešto pokazala još jedna, najnovija znanstvena studija vezana uz učinke dojenje, to je ono što se manje više već zna: kratkoročno - nema boljeg od majčinog mlijeka, a dugoročno - tu dojenje čini se ne ostavlja neke pretjerane učinke.

Iako se dulje vremena smatralo da dojenje utječe na bolje kognitivne vještine i inteligenciju djeteta tijekom njegova odrastanja, studija koja je nedavno objavljena u časopisu Pediatrics
pokazala je u principu da to baš i nije točno. Posebno ne kod djeca koja su već starija od 3 godine.

Za studiju je nasumično odabrano čak 8.000 djece iz Irske u dobi od 3 do 5 godina. O njima su prikupljani podaci kao što je period koliko su bila dojena, jesu li uopće bila dojena, te mišljenje roditelja i teta u vrtiću o njihovim sposobnostima.

Za rezultate su bili potrebni podaci o njihovoj sposobnosti rješavanje problema i donošenje zaključaka te ocjena njihovih kognitivnih vještina - kada su progovorili, kako pričaju, koliko je bogat njihov vokabular i slično.

>>>Mitovi o donjeu: ne vjerujte svemu što "znate"<<<

Iz svih odgovora koji su potom uspoređeni i s podacima u dužini dojenja za svako dijete rezultati su pokazali sljedeće: pozitivan utjecaj dojenja ne kod sve, ali kod dobrog dijela djece koja su dojena šest mjeseci i duže dokazana je nešto bolja sposobnost rješavanja problema, ali to je u globalu to. Nijedan drugi faktor nije pokazao veća odstupanja, posebno više ne kod djece u dobi od pet godina.

Zaključak - dojenje je kratkoročno najbolje rješenje, no mame koji iz tko zna kojih razloga nisu dojile ne moraju se bojati da će to ostaviti ikakav trag na razvoju njihovog djeteta jer kada krenu u školu (a i ranije, dokazano je) apsolutno je svejedno jesu li kao bebe pile ovo ili ono mlijeko.

Pročitajte više