Studija: Trudnice i dojilje trebale bi paziti na dovoljan unos ovog važnog nutrijenta

Foto: Shutterstock

DR. STEVEN ZEISEL, stručnjak za prehranu na Sveučilištu Sjeverne Karoline, rekao je za The DailyMail da bi manje poznat esencijalni nutrijent kolin mogao biti ključan za razvoj ljudskog mozga, ali mnogi ga ne konzumiraju u dovoljnim količinama, osobito trudnice i djeca u prvim godinama života.

Kaže da je istraživanje pokazalo da je ta hranjiva tvar nužna za pravilan razvoj mozga i da je žena treba konzumirati u trudnoći ili za vrijeme dojenja kako bi je prenijela djetetu. Međutim, istraživanje je također pokazalo da djeca koja ne unesu dovoljno kolina u prve tri godine života naposljetku dobivaju lošije rezultate na kognitivnim testovima i često imaju lošiji raspon koncentracije od svojih vršnjaka.

Zeisel objašnjava da je prvih 1000 dana života (otprilike period od oko 3 godine) vrijeme kad se mozak formira. Tijekom tog razdoblja kolin je ključan.

"Matične stanice koje tvore mozak trebaju kolin u razvojnim fazama, a ako ga nedostaje, struktura mozga se ne formira normalno", rekao je dr. Zeisel.

Ovo je relativno novo otkriće

Dr. Zesel je također rekao da je prva poveznica između ovog nutrijenta i funkcije mozga uočena 1998. godine, a Agencija za hranu i lijekove nije postavila preporučene dnevne razine unosa za trudnice sve do 2016. godine.

Stručnjaci smatraju da trudnica svaki dan treba unijeti najmanje 450 miligrama kolina, a idealno bi bilo oko 900 mg. Jaja su najveći izvor kolina, a USDA izvještava da 100 grama jaja daje 250 mg kolina.

Dr. Zeisel također smatra da djeca trebaju piti kravlje mlijeko, a ne popularne mliječne alternative poput bademovog ili zobenog mlijeka koje ne sadrže kolin.

Pročitajte više