Stvari koje mogu razumjeti samo roditelji blizanaca

Foto: Pexels

TIJEKOM posljednjih nekoliko desetljeća u svijetu se rađa sve više blizanaca. U Francuskoj je 1975. na 1000 rođenih bilo 9,3 rođenja blizanaca, a 2011. već 17,4. Također, u Danskoj se taj omjer povećao s 9,6 na 21,2, a povećanje je zabilježeno i u mnogim drugim zemljama. To je uglavnom povezano s pojavom IVF postupka i s činjenicom da se prosječna dob žena koje rađaju povećava. Na ovaj ili onaj način, postoje nezanemarive šanse da mnogi od vas postanu roditelji blizanaca ili čak trojki.

No, postoje stvari koje mogu razumjeti samo roditelji blizanaca, a neke od njih su mame i tate otkrili i za Bright Side.

"Jeste li znali da kad oboje blizanaca vrište, oni to počinju raditi vrlo složno i u gotovo isto vrijeme? Ispostavlja se da je zvuk koji proizvode jako zanimljiv - bogat je, dubok i moćan, kao da dolazi od jedne ogromne bebe. Zvuk zbog kojeg se za manje od minute užasnuto želite sakriti u najbližem kutu, bez obzira koliko veliki bili."

"Često me pitaju je li teže nositi se s blizancima ili s jednim djetetom. Znala sam odgovoriti da nemam s čime to uspoređivati, ali nedavno je moja majka povela jednu od mojih kćeri da prenoći kod nje. Ljudi, ne da je s jednim djetetom lakše! Prvi put nakon dvije godine sam imala toliko vremena da sam bila zbunjena!"

"Otac sam blizanaca. Kad su se rodili, ležali su u svojim malim krevetićima s natpisima iznad glava. Netko je prebrzo otvorio vrata, a povjetarac je obje oznake srušio na pod. Pokupio sam ih, ali nisam se mogao sjetiti tko je tko. Tada sam ih uzeo i nasumce vratio oznake. Nitko ne bi smio znati za ovo. Pogotovo ne njihova majka."

"Moji blizanci već imaju 4 godine. Kad bismo ih hranili bočicom, jedno po jedno, držeći ih u rukama, hranjenje bi trajalo od 45 minuta do sat vremena. Budući da sam napola spavala, nahranila sam jedno dijete, spustila ga, dohvatila drugu bocu i zaboravila kojeg sam klinca već hranila. Prilično sam sigurna da sam jedno dijete nekoliko puta nahranila dva puta, dok je drugo ostalo gladno."

"Ja sam mama jednojajčanih blizanki. Sad im je 12 godina, pa je prilično lako otkrili koja je koja i to po njihovim manirama, držanju i načinu na koji govore. Napomena: Važno je zapamtiti da uvijek postoji zli blizanac, zato samo potražite signale. Šalim se. Ali jedna od mojih kćeri je držala mrtvu gusjenicu kao kućnog ljubimca 6 mjeseci u dobi od 3 godine. Držala ga je u maloj kutiji s nakitom. Kako se zvao? Mrtva gusjenica."

"Moji blizanci imaju 2 godine i imaju potpuno različita lica, različite boje očiju i drugačiji ton glasa. Jedan od njih ima ravnu kosu, a drugi kovrčavu. Pa ipak, često čujem pitanje kako ih razlikujemo."

"Kad sam se spremala odvesti svoje blizance iz bolnice kući, medicinska sestra im je počela rezati narukvice. Brzo sam je zaustavila, rekavši: "Ne! Neću znati tko je tko ako to učinite! " Rekla je da sam prva mama koja je to ikad priznala."

"Imam 15-godišnje jednojajčane blizanke i jedini čudan incident koji im se ikad dogodio bio je u srednjoj školi (ali u različitim razredima). Zamoljene su da na satu likovne kulture nacrtaju nešto što ima veze sa zimom. Napravile su gotovo potpuno istu sliku - snjegovića, djecu koja se kližu i kuću. Nacrtale su istu količinu oblaka na nebu, s jednom pticom i jarkim suncem."
 

Pročitajte više