Svaki roditelj treba potrošiti 60 sekundi da pogleda ovaj video

Foto: 123RF 

SVE češći trend na društvenim mrežama je objavljivanje slika djece. Budući da su društveni mediji vezani za skoro svaki segment čovjekova života, neki roditelji čak objavljuju i slike svoje tek rođene bebe.

 
Stručnjaci s Pop Sugara tvrde da roditelji objave preko 1500 fotografija svog djeteta prije njegovog petog rođendana. 
Međutim, smatraju da, iako nema ništa loše u tome što ponekad objavite poneku sliku djeteta, da se neke granice ne bi smjele prelaziti. 
 
Koalicija The Child Rescue nedavno je pokrenula inicijativu "Kids for Privacy" kako bi podsjetila roditelje koji redovno objavljuju slike djece na društvenim mrežama da ono što se njima čini  dobroćudnim i bezopasnim, nažalost može imati ozbiljne posljedice.
 
Od smiješnih slika u toaletu do njihovih razigranih snimaka u kadi, roditelji još uz sve to stave i poneki hashtag (#pottytraining, # bathtime, i #nakedkids ). Ovim preeksponiranjem djece, osim što im narušavaju privatnost, omogućavaju pedofilima da lakše dođu do njih. 
 
Naime, pedofili se koriste naprednim metodama (softver za precizno pretraživanje sličnih fotografija na osnovu zadane fotografije) u svrhu eksploatacije djece.
Pa ako mislite da ste zaštićeni tako što ste podesili postavke privatnosti na Facebooku ili Instagramu, morate znati da one jednostavno ne pomažu. 
 
Zbog toga iz kolacije The Child Rescue traže od roditelja da dva puta razmisle prije nego li objave ovakve fotografije na društvenim mrežama te da izbjegavaju hashtagove.
 
Pogledajte kakve fotografije nikako ne biste trebali objavljivati.
 
 

Pročitajte više