Sve (poznate i nepoznate) zamke bebinog pupka

Foto: 123rf

AKO postavite ovo pitanje doktoru ili medicinskoj sestri svatko će vam dati jednostavan odgovor. Pa gdje je onda zamka? U tome što će vam svatko dati svoju varijantu! Vjerojatno nema teme u području njege novorođenčadi koja je toliko nedefinirana kao njega pupka.

Upute za njegu se razlikuju i od bolnice do bolnice, pa će vam u jednom rodilištu reći da njegujete pupčani batrljak (kako oni to krasno zovu) na jedan način, a u drugom, udaljenom samo nekoliko kilometara zračne linije nešto drugo. Zašto? Nemam pojma. Da stvar bude još smješnija, i patronažne sestre funkcioniraju na isti način – svaka ima svoju teoriju o tome kako najučinkovitije njegovati pupak.

Ma to je pljuga

Moje mišljenje o tome nakon rođenja prvog djeteta i nakon što je njegov pupak bez ikakvih komplikacija otpao nekoliko dana nakon izlaska iz rodilišta – ‘koga briga’. Nitko s godinu dana nema taj ružni batrljak, pa je očito svejedno kako ga njeguješ. S drugim djetetom nisam više takvog mišljenja, već sam pomalo i ljuta na tu nedefiniranost. Zašto? Pa, zato jer se ovaj put stvar s pupkom zakomplicirala, i na kraju smo zbog njega morali hodočastiti u pedijatrijsku ambulantu.

>>>Sve što trebate znati o pupkovini<<<

Upute iz bolnice su bile – njegovali ili ne, otpast će – znači, držite na suhom i to je to. Patronažna je pak rekla – pošpricajte s Octeniseptom i stavite gazicu – i to je to. Odlučila sam slušati nju, i njegovati pupak Octeniseptom jer sam tako radila i s prvim djetetom i to je dalo super rezultat. Međutim, nakon 10-ak dana unatoč špricanju i mijenjanju gazica pupak nije pokazivao naznaku da će otpasti, a nakon 12 dana iz njega se počeo osjećati neugodan miris.

Alarm

Itekako sam svjesna opasnosti koje moguća infekcija predstavlja za bebu od dva tjedna pa sam patronažnu zamolila da dođe u roku odmah kad sam to primjetila. Nije bilo crvenila niti je područje bilo toplije nego okolna koža ali činjenica da mogu ‘namirisati’ pupak bila mi je sasvim dovoljna da znam da nešto nije kako treba. Patronažna je nakon pregleda utvrdila da će pupku trebati lapizacija, i sugerirala da odem pedijatrici što prije i odmah u njegu uvedem Tyrosur prašak. (Isti onaj kojim je na drugom kraju grada moja kuma, koja je rodila isti dan njegovala pupak od početka. Jer je njena patrnažna taj prašak dala kao ‘osnovnu njegu’).

Antibiotski prašak ili ne

Je li onda pogrešno njegovati samo Octeniseptom? Pa u našem slučaju očito je to zaključak, ali kako onda objasniti drugu prijateljicu koja je rodila isti dan u istoj bolnici (ne izmišljam, taj dan nam je stvarno bio nevjerojatan) i koja pupak nije njegovala ničim kao što su i sugerirali u bolnici, a otpao je bez ikakvog problema? Tko je tu lud?

I svi i nitko ja bih rekla,jer mi se čini da kod pupka najviše ovisi o tome kakav je stvarno taj batrljak (deblji ili ne) i na koji način je podvezan nakon poroda, pa samim tim i različiti pupci traže različitu njegu. I da, nakon ovog iskustva definitivno bih pupak od starta tretirala Tyrosurom od samog početka. A lapizacija?

Što je lapizacija

Pa, lapizacija je proces koji provodi medicinska sestra kako bi ubrzala proces zacjeljivanja na mjestu pupčane ranice, gdje je umjesto lijepo zaraslog pupka nastao granulom. Traje samo nekoliko minuta, za bebu je bezbolan, ali potrebno ga je ponoviti barem dva puta.

Zato ako vam kažu da pupak treba lapizirati ne brinite, zapravo će ga sestra našpricati Octeniseptom i pobrisati sterilnom gazom kao i vi kod kuće. Nakon toga će taknuti pupak srebrnim nitratom i sve dobro poprašiti Tyrosurom – i to je to. Osim činjenice da ćete dva (ili više) dana morati dolaziti doktoru s djetetom, lapizacija ne predstavlja nikakav problem.

Pa koga onda slušati?

Nemam pojma. Poslušajte one kojima najviše vjerujete, držite pupak na suhom (oko toga se barem svi slažu) i pratite što se događa. Ako vam se išta čini sumnjivo, tražite pomoć profesionalaca — dok imaju pupčane batrljke bebe su jako male, ne želite riskirati infekciju. I ne brinite, ako ništa drugo, znate da će to čudo brzo otpasti.

Izvor: BitiMama

Pročitajte više