Sve što morate znati o prvom obavljanju velike nužde nakon porođaja

Foto: 123RF

TIJEKOM porođaja ste možda popucali pa sada imate šavove, a možda ste i podvrgnuti carskom rezu. Bez obzira na to kakva je vaša situacija, vjerojatno vam je sada oslabljeno dno zdjelice.

Iako vas netom nakon porođaja vjerojatno ne privlači ideja o istiskivanju još nečega iz vlastitog tijela, već dan, dva ili tri nakon toga morat ćete se suočiti s prvom stolicom. Dakle, razgovarajmo o tome kako minimalizirati i ukloniti strah od tog trenutka od kojeg zaziru mnoge novopečene majke.

1. Uzmite lijek za omekšavanje stolice

Već u bolnici će vam vjerojatno ponuditi lijek za omekšavanje stolice koji je sigurno uzimati u preporučenim dozama, čak i kada dojite.

Napomena: ovi lijekovi nisu isto što i stimulativni laksativi. Lijekovi za omekšavanje stolice djeluju dodavanjem vlage stolici kako bi je omekšali i olakšali pražnjenje crijeva. S druge strane, stimulativni laksativ prisiljava vaša crijeva da se skupljaju i daje vam nagon za vršenjem velike nužde.

2. Ostanite hidratizirani

Biti hidratiziran neophodno je za zdravo pražnjenje crijeva. Zato pijte puno vode.

3. Opskrbite se hranom koja potiče pražnjenje crijeva

Jedite suhe šljive, namirnice bogate vlaknima, tople tekućine i vlaknaste žitarice. Vaš će probavni sustav prvih tjedana nakon porođaja vjerojatno biti usporen, ali problemi sa zatvorom mogu potrajati i do tri mjeseca nakon porođaja.

4. Vršite nuždu kao kada ste bili dijete

Nabavite malu stolicu i odmarajte noge na njoj. Stavite laktove na koljena i nagnite se naprijed. Klasične WC školjke su izvrsne, ali uspravno sjedenje na njima suprotno je prirodnom načinu na koji bismo trebali eliminirati otpad iz svojih crijeva.

5. Usredotočite se na svoje disanje

Mnogi od nas udahnu, zadrže dah i popuste. To je učinkovito za rađanje beba, ali ne pomaže kod velike nužde.

Umjesto toga učinite sljedeće: udahnite i započnite lagano tiskati dok neprestano izdišete. Ovdje morate biti vrlo oprezni, pogotovo ako imate šavove. Također, pokušajte ići na WC samo kad stvarno imate potrebu, savjetuje Healthline.

6. Pažljivo se obrišite (a umjesto toga se možete i oprati)

Vaš intimni dio je u ovom periodu još uvijek jako osjetljiv pa bi nakon vršenja velike nužde bilo najbolje oprati se toplom vodom te nježno obrisati.

Pročitajte više