Tajna brzog i bezbolnog porođaja? Nemojte razmišljati o tome, tvrdi vodeći liječnik

Foto: Shutterstock

Većina žena vjeruje da je porođaj jedno od najbolnijih iskustava u njihovu životu. I mnoge žene koje su rodile potvrdit će da je to istina. Ali vodeći opstetričar, dr. Michel Odent, kaže da postoji jednostavan način za prevladavanje boli: jednostavno o njoj uopće ne razmišljajte.

"Žena koja rađa mora biti zaštićena od svih mogućih stimulacija i ne treba razmišljati. Neokorteks je koristan za svakodnevni život, ali u nekim situacijama, poput porođaja, moramo prestati razmišljati. Kad bi žena mogla isključiti svoje razmišljanje, svoju neokortikalnu aktivnost, mogao bi se dogoditi fenomen poznat kao refleks izbacivanja fetusa", izjavio je za New Scientist.

Refleks izbacivanja fetusa situacija je u kojoj beba isklizne bez svjesnog napora. Odnosno, tijelo obavlja sav posao, a žena jednostavno leži dok se to događa.

"To je ključno za brz i lak porođaj", dodao je te napomenuo da porođaj može usporiti i prisutnost muškarca, oca djeteta, u prostoriji.

"Prisutnost muškarca kod žena potiče proizvodnju adrenalina, koji nas čini napetima, i usporava prirodnu proizvodnju oksitocina, koji je vitalan za porođaj. Ako nedostaje oksitocina, trudovi nisu toliko učinkoviti i sve postaje teže. Porođaj postaje dulji, bolniji i teži jer je hormonska ravnoteža u ženi poremećena neprimjerenom okolinom. To objašnjava činjenicu da sve više žena danas rađa carskim rezom", tvrdi Odent.

"Budućnost sposobnosti rađanja je ugrožena"

U svom upozorenju rekao je da će, ako se sadašnji trendovi nastave, "budućnost ljudske sposobnosti rađanja biti ugrožena".

"Ženama koje su rodile između 2002. i 2008. godine trebalo je u prosjeku dva i pol sata duže tijekom prve faze porođaja u usporedbi s onima između 1959. i 1966. godine. Žene su sve ovisnije o intervencijama poput epiduralne anestezije. Za mene to pokazuje očito - žene gube sposobnost rađanja. Broj žena koje rađaju prirodnim putem postaje beznačajan", nastavio je.

Također je upozorio da se ženama rutinski ne daje lijek oksitocin kako bi se potaknuo porod ili ubrzao proces.

"Taj hormon prirodno se pojavljuje, a kad ga dajemo ženama, potiskujemo njihovu sposobnost da ga same proizvode. Oksitocin ima ključnu ulogu u omogućavanju povezivanja majke s novorođenčetom i proizvodnje mlijeka. Zato će žene teže dojiti ako izgube sposobnost da ga proizvode prirodnim putem", zaključio je.

Pročitajte više