Terapeutkinja dijeli 15 načina na koje djeca pokazuju tjeskobu

Screenshot: TikTok

Tjeskoba, trema i nervoza normalni su osjećaji, barem do određene mjere. To vrijedi i za djecu. No, ona imaju dodatni izazov jer nemaju sve potrebno znanje da jasno izraze ono što osjećaju iznutra. Ipak, izražavaju se na bezbroj načina.

Terapeutkinja i mama troje djece, Melissa Griffing, nabrojala je 15 različitih načina na koje djeca izražavaju svoju tjeskobu, a koje roditelji često ne primjećuju.

@momtherapist Kids tall about anxiety in ways adulta often dont pick up on. Heres your cheat sheet for deciphering kid speak on anxiety! #therapy #childtherapists #thoughtsfromatherapist #wellnestcounseling #dallastherapist #parenting #4upage ♬ original sound - Melissa

"Jeste li znali da djeca o tjeskobi govore na mnoštvo različitih načina koje roditelji često ne primjećuju? Evo 15 različitih načina na koje djeca kažu: 'Osjećam se zabrinuto'", započela je Griffing u sada već viralnom videu koji je objavila na TikToku.

Prvi primjer koji navodi jest "boli me trbuh", a mnoge je ova rečenica podsjetila na djetinjstvo. Međutim, to nije jedina tjelesna bolest koja bi mogla otkriti nešto o psihičkom stanju djeteta. Griffing je također navela "bole me noge" i "bole me ruke" kao potencijalne znakove tjeskobe, iako je dodala upozorenje da bi to također mogli biti bolovi rasta.

Napomenula je još nekoliko primjera, poput "Nisam gladan", "Mislim da mi je muka" i "Ne mogu spavati". Navodi da ovakve primjere može biti teško protumačiti jer doista mogu biti povezani s zdravstvenim problemima. Zato potiče da prvo odemo liječniku kako bismo bili sigurni. U videu je navela ostatak primjera.

Razumljivo, roditelji koji su pogledali video, bili su željni rješenja. Griffing je rado ponudila neke savjete u nekoliko dodatnih videozapisa. No zapravo, temelj svih njezinih savjeta temelji se na jačanju emocionalne inteligencije.

To znači da roditelji trebaju prepoznati te osjećaje kod djece te im pomoći razviti vlastite načine prepoznavanja i suočavanja s tim emocijama.

Pročitajte više