Traži savjet: Trebam li reći kćeri da je ne želim vidjeti nakon što napuni 18 godina?

Foto: Pexels

U SAVRŠENOM svijetu svi bi roditelji voljeli svoju djecu. Nažalost, ovo nije savršen svijet i neki roditelji jedva čekaju da im djeca odrastu pa da ih mogu izbaciti iz života.

No, internetom se proširio neobičan upit koji je jedan roditelj postavio na popularnoj stranici Quora.

"Trebam li reći svojoj kćeri da je više ne želim vidjeti nakon što napuni 18 godina? Nemam nikakvu zakonsku obavezu prema njoj nakon što napuni 18 ili 21 godinu", pisalo je u objavi koja se vrlo brzo počela širiti društvenim mrežama.

Neki ljudi su vrlo brzo osudili takvo pitanje i podijelili vlastite priče o izbacivanju iz roditeljskog doma. Međutim, bilo je i onih koji su imali drugačije mišljenje o ovoj situaciji.

No, život je rijetko crno-bijel. Dakle, prema nekim korisnicima interneta, bilo je važno saznati više o situaciji: možda roditelj nije bio toliko "zao" kako se činilo i morao je izaći na kraj s nevjerojatno teškim, ratobornim tinejdžerom. U savršenom svijetu svi bi roditelji voljeli svoju djecu, ali i sva bi djeca voljela i poštivala svoje roditelje.

"Nisu uvijek roditelji ti koji zeznu stvar", jedan je od komentara koji ističe da bi trebalo znati pozadinu ove priče da bi se mogao donijeti zaključak.

"Kao osoba koja ima jako zlu sestru, ne vidim problem u ovom pitanju", još je jedan od zaključaka.

"Brzi podsjetnik: Ne morate voljeti svoju obitelj. Niste ludi ako ne volite svoju obitelj", složio se još jedan korisnik društvenih mreža.

Ipak, bilo je i onih koji su bez razmišljanja stali u obranu uskoro punoljetnog djeteta.

"Bože dragi, ako si toliko jako mrzila biti mama, zašto je nisi dala ljudima koji bi je voljeli?" pita se jedna od čitateljica.

"Priče o ljudima koji svoju djecu izbacuju iz roditeljskih domova kada napune 18 godina tjeraju me da još više cijenim svoje roditelje koji ne žele da se odselim ni sada, kada imam 21 godinu", složila se druga.

"Ajme, da bez razmišljanja izbacite dijete koje ste odgajali 18 godina? Čovječe, bilo bi mi lakše odrezati dijelove vlastitog tijela nego odreći se kćeri", smatra treći.

Portal Bored Panda je razgovarao s Lenore Skenazy koja je predsjednica neprofitne organizacije Let Grow, posvećene borbi protiv prekomjerne zaštite i promicanju neovisnosti djece. Dotaknuli su se roditelja, djece i važnosti načina na koji djeca odlaze iz roditeljskog doma  Prema Lenore, značajan dio djetetova samopouzdanja dolazi od saznanja da netko vjeruje u njega.

"Učitelj, trener, baka i djed ili, naravno, roditelj koji misli da ste sjajni i spremni za otisnuti se u svijet", navodi ona.

Međutim, kada te podrške nema, to može imati velik utjecaj na dijete.

Kako ona objašnjava, ista stvar, odlazak od kuće, može izazvati potpuno drugačije emocije kod djeteta. Roditelj koji blago kaže djetetu da bi se moglo odseliti s 18 godina može kod djeteta izazvati osjećaj samopouzdanja da sve može samo napraviti, čak i ako nije bilo uvjereno u to. No ako djetetu uputite oštre riječ u obliku naredbe (poput 'Odlazi!'), to bi moglo izazvati preziranje. Na kraju, dijete će to vjerojatno shvatiti kao da mu hladno govorite: "Odlazi već jednom. Perem ruke od tebe. Doviđenja i sretno."

Roditelj mora jasno dati do znanja da vjeruje u djetetovu samostalnost i sposobnost da se snađe u svijetu, ali da to ne znači da će ga prestati voljeti. Odnosno, da ćete uvijek biti njegova "sigurna luka" te da vas može posjetiti kada god to poželi.

 

Pročitajte više