Trudnice, budite na oprezu: Provjerite sastav vašeg ruža za usne!

Foto: 123rf/Shutterstock
 
SMATRATE da šminka ne može štetiti bebi u vašem trbuhu? Nažalost, američke tabloide je poprilično potreslo istraživanje na sveučilištu Columbia. Kod nas je vijest vrlo slabo odjeknula, no opasnost doista nije zanemariva. Istraživanje je pokazalo kako korištenje ruževa za usne, odnosno izloženost kemikalijama koje sadrže, može utjecati na djetetov intelektualni razvoj već u trbuhu.
 
Studija je proučavala povezanost prenatalne izloženosti ftalatima i dječji kvocijent inteligencije u dobi od 7 godina. Ftalate su mjerili u urinu majke u trećem tromjesečju trudnoće. Dokazano je kako su djeca koja su bila izložena većim koncentracijama ftalata imala niži IQ od djece čije majke su imale vrlo niske ili nikakve količine izloženost ftalatima tijekom trudnoće.
 
 
Ftalati su nažalost sveprisutni u okolišu. Nalaze se i u sredstvima za pranje i osvježivačima prostora, ali i u kozmetici, najčešće ruževima. Nakon poprilične panike koju je istraživanje izazvalo, utvrđeno je kako većina kozmetičkih kompanija već odavno radi na tome da se ftalati uklone iz kozmetike. Revlon i L'Oreal ne koriste ftalate, dok se u proizvodima Procter& Gamble-a ću gotovo 99% proizvoda više ne rabe. 
 
Istraživanje koje se nastavlja svakako će utvrditi može li doista količina ftalata iz kozmetike toliko naštetiti plodu u trudnoći da bi se osjećale posljedice. Kozmetičke kompanije su svjesne da njihovi klijenti, osobito ako se radi o trudnicama, zasigurno ne žele koristiti potencijalno štetne sastojke ako imaju priliku koristiti neku zdraviju alternativu.
 
Kako bi zadržali svoje klijente smatramo da će u vrlo kratkom vremenu iz kozmetike biti u potpunosti uklonjeno korištenje ftalata.

Pročitajte više