Trudnice ne mogu roditi na ovom udaljenom otoku blizu Sjevernog pola

Foto: EPA-EFE

CECILIA Blomdahl živi na otoku Spitsbergenu, koji se nalazi u skupini otoka Svalbard, blizu Sjevernog pola. Na svom TikTok profilu dokumentira svoj svakodnevni život, a mnoge je nedavno iznenadila podatkom da trudnice moraju napustiti otoke mjesec dana prije termina kako bi rodile. 

Blomdahl je pojasnila da je bolnica na otoku izgrađena 1991. godine i opremljena je samo za najosnovnije. Za sve hitne slučajeve, pacijenti se helikopterima hitne pomoći prevoze u Norvešku. 

Jedna osoba upitala je Blomdahl znači li to da puno žena rađa kod kuće, a ona je pojasnila da trudnice uglavnom napuštaju otok mjesec dana prije termina poroda. 

@sejsejlija Reply to @ashleechapman3 #svalbard #dailylife #foryou #viral #educational ♬ original sound - Cecilia Blomdahl

"Iako porod na otoku ne bi bio ilegalan, bolnica šalje buduće majke na kopno zbog nedostatka sredstava. A s obzirom na to da se do kopna mora letjeti, a zrakoplovne kompanije imaju pravilo da ne prevoze žene u visokom stupnju trudnoće, većinom odlaze mjesec dana prije. Nema porođaja kod kuće, to se strogo ne preporučuje jer bi moglo dovesti majku i dijete u opasnost", dodala je.

Iako su stranci, mogu roditi u Norveškoj. Troškove smještaja snose sami, a zdravstveno osiguranje pokriva troškove poroda. 

Blomdahl je namjeravala raditi na otoku nekoliko mjeseci, ali život joj se ondje toliko svidio da je šest godina kasnije još uvijek tamo. 

Istaknula je još nekoliko zanimljivih detalja. Primjerice, kad god izađe prošetati psa, mora nositi sačmaricu kako bi se mogla zaštititi od polarnog medvjeda. Ljudi se ne mogu pokapati na otoku jer je tlo trajno smrznuto. Postoji zakon prema kojem se stanovnici moraju moći samostalno uzdržavati da bi živjeli na otoku. 

@sejsejlija Walking my dog in -27°C! 🥶 #svalbard #longyearbyen #foryou #viral #adayinmylife #norway ♬ Almost Idyllic - Sleeping At Last

"Ako to ne mogu, vlada će im platiti avionsku kartu da se vrate kući. Zbog tog zakona nemamo domove za umirovljenike, beskućnike ili starije. Dakle, imamo vrlo malo smrtnih slučajeva i to samo od nesreća poput lavina ili nesretnog incidenta s polarnim medvjedom."

Pročitajte više