U ljetnim mjesecima često se javlja toplinski osip kod djece. Evo kako ga prepoznati

Foto: Shutterstock

TOPLINSKI osip uzrokuje pojačano znojenje djeteta, a najčešće se javlja upravo u ljetnim mjesecima kada su vanjske temperature najviše. Kako objašnjavaju pedijatri, ova vrsta osipa nastaje kada dođe do određene vrste blokade znojnih žlijezda kod djeteta uzrokujući stvaranje malih crvenih izbočina. Iako je toplinski osip bezopasan, mnogi se roditelji zabrinu jer ne znaju da se radi upravo o ovoj kožnoj promjeni.

Toplinski osip pojavljuje se u obliku sitnih točkica ili uboda ružičaste boje, a najčešće je vidljiv na vratu, gornjem dijelu prsnog koša i leđima. Tek u rijetkim slučajevima zahtijeva medicinsku intervenciju. Iako se djeca znoje tijekom cijele godine, rizik od pojave osipa povećavaju sljedeće pojave:

  • toplo ili vlažno vrijeme
  • fizički napor
  • upotreba određenih proizvoda koji blokiraju znojne žlijezde.

Kako donosi Cleveland klinika, roditelji bi trebali potražiti liječničku pomoć ako osip potraje, odnosno ne prođe sam od sebe u nekoliko dana, ako se pogoršava ili su vidljivi određeni znakovi infekcije. Simptomi koji ukazuju na mogućnost infekcije uključuju povišenu temperaturu, bolove ili otekline na mjestu osipa te natečene limfne čvorove ispod pazuha, na vratu ili preponama.

Pročitajte više