U prosincu i siječnju je najviše ozljeda povezanih s igračkama, tri su najopasnije

Foto: Shutterstock

Pedijatri upozoravaju roditelje da postoje igračke koje mogu izazvati gušenje, opekline i oštećenje crijeva. Lani su ozljede povezane s igračkama činile više od 145 tisuća posjeta hitnoj pomoći kod djece u dobi do 12 godina, prema američkom Povjerenstvu za sigurnost potrošačkih proizvoda (CPSC). Vrhunac ozljeda bilježi se tijekom praznika.

"Prosinac i siječanj su mjeseci s najviše ozljeda povezanih s igračkama diljem SAD-a", za Daily Mail kaže pedijatar na Odjelu intenzivne njege u dječjoj bolnici Mass General u Bostonu, dr. Michael Flaherty.

Uređaji poput trkaćih automobila i lutaka, na primjer, mogu dovesti do opeklina u grlu i sluznici želuca ako se progutaju baterije koje se u njima nalaze. Meci igračaka u obliku pištolja mogu pogoditi djecu u oči i uzrokovati bol, sljepoću, pa čak i gubitak oka. Najopasnijom igračkom dr. Flaherty smatra vodene perle, koje mogu uzrokovati gušenje i začepljenje crijeva.

Vodene perle

Vodene perle obično se koriste za senzornu igru i razvoj fine motorike kod djece s kašnjenjem u razvoju, poput poremećaja iz spektra autizma. Kad dođu u dodir s vodom, mogu narasti i do 400 puta u odnosu na svoju originalnu veličinu.

"Vidimo puno ozljeda povezanih s vodenim perlama. Ako dijete proguta jedno zrno, ono će se početi širiti čim dođe u dodir sa slinom, što može biti vrlo opasno. Djeca mlađa od tri godine posebno su izložena riziku od gutanja vodenih perli jer su sitne i šarene te nalikuju slatkišima", pojasnio je liječnik.

Igračke u obliku oružja

Igračke u obliku pištolja i puški omiljene su među djecom, ali njihovi pjenasti meci nisu bezopasni jer mogu ozlijediti druge. Čak i ako je riječ o mecima u obliku kuglica, rizik nije manji. Pokazalo se da kuglice oštećuju mrežnicu, sloj tkiva na stražnjoj strani očne jabučice, što može dovesti do sljepoće ili zamagljenog vida.

Igračke s dugmastim baterijama

Mnoge igračke imaju baterije, osobito one sitne, u obliku dugmadi. Kada se progutaju, slina pokreće struju koja dovodi do kemijskih reakcija. To može dovesti do teških opeklina u jednjaku. Te opekline mogu probušiti jednjak, paralizirati glasnice i oštetiti krvne žile.

Dječja bolnica u Philadelphiji procjenjuje da se dugmaste baterije progutaju više od 3500 puta godišnje. Prema CPSC-u, od ovih je ozljeda umrlo 70 djece.

Pročitajte više