Uključite se u akciju "Čitam, dam, sretan sam - svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj"

Foto: Čitaj mi!

U DJEČJEM odjelu Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica od 14. veljače do 14. ožujka provodit će se akcija "Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj". Ovom akcijom knjižničari u Hrvatskoj po prvi put obilježavaju Međunarodni dan darivanja knjiga (14.2.) i to organiziranjem akcije prikupljanja slikovnica za potrebite, a u okviru nacionalne kampanje „Čitaj mi!“. 
 
Cilj kampanje "Čitaj mi" je poticati roditelje i druge odrasle da s čitanjem naglas djetetu započnu već od njegova rođenja kako bi čitanje postalo dijelom svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece, te kako bi se stvorila posebna emocionalna veza između djeteta i odrasle osobe koja mu čita. Istraživanja pokazuju da se djeca kojoj se čita i priča od najranije dobi brže razvijaju, zainteresiranija su za okolinu, brže uče, bolje se snalaze u komunikaciji s drugima i razvijaju predčitalačke vještine.
 
Kampanja je prvi put održana 2013. godine na inicijativu Hrvatskog knjižničarskog društva, Hrvatskog čitateljskog društva, Hrvatskog pedijatrijskog društva, Hrvatske udruge istraživača dječje književnosti i Hrvatskog logopedskog društva uz podršku UNICEF-a i pokroviteljstvo Ministarstva socijalne politike i mladih RH. 
 
Ove će se godine održavati četvrti put zaredom, a sve samo da se potakne čitanje naglas djeci od rođenja. 
 
Organizatori stoga pozivaju sve koji se žele pridružiti i postati dio ove nacionalne kampanje te organizirati mnogobrojne kreativne aktivnosti i događanja za najmlađu djecu i njihove obitelji i u 2016. godini.
 
Na njihovim web stranicama već se nalazi cijeli popis odrađenih i najavljenih događanja, mnogo činjenica o važnosti čitanja kao i preporuke za odlične dječje knjige. 


 
Vjerujemo da spomenuta knjižnica Fran Galović iz Koprivnice s početka priče neće biti jedina i da će njihov svijetli primjer slijediti mnoge slične institucije u zemlji. A dok god ne objavimo i druge primjere pozivamo sve građane, male i velike, da sudjeluju u ovoj akciji i daruju očuvane slikovnice. Knjižnica Fran Galović će prikupljene slikovnice proslijediti ustanovama i udrugama koje brinu o dobrobiti djece. 
 
Zato uključite i svoje najmlađe u akciju zato što darivajući svoju slikovnicu drugom djetetu, uz objašnjenje zašto to rade i koliko će to drugima značiti, mogu naučiti kako je važno i lijepo pomagati. Također, obiteljima koje nisu u mogućnosti kupiti vlastite slikovnice pružit će se mogućnost da čitaju svojoj djeci od najranije dobi.
 
Međunarodni dan darivanja knjiga, 14. veljače, volonterski je projekt kojim se djecu želi potaknuti da više čitaju i kojim se kod njih želi probuditi ljubav prema čitanju i darivanju, a upravo je i to glavna misija hrvatske nacionalne kampanje „Čitaj mi!“ koju i ovim projektom podupire Knjižnice i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica.
 

Pročitajte više