Uobičajeni predmeti u kućanstvima koje ne biste trebali koristiti u blizini djece

Foto: 123RF

RODITELJI se trude zaštiti djecu od opasnosti, ali često zaboravljaju na neke predmete koji se nalaze u gotovo svakom domu.

Djeca su po prirodi znatiželjna i sve što ih okružuje čini se uzbudljivim. Upravo zbog toga je Healthy Children sastavio popis najčešće korištenih kućanskih predmeta na koje biste trebali pripaziti. 

Samostojeća zrcala

Ako imate samostojeće zrcalo i malo dijete, promislite da ga sklonite dok dijete ne poraste. Djecu privlače ogledala, ali ako se nasloni na samostojeće ogledalo, postoji šansa da se ono sruši, a dijete ozljedi razbijeno staklo. 

Glačala za kosu

Ako je korištenje glačala za kosu dio vaše rutine, budite vrlo oprezni. Ako je ono zagrijano, dijete se može ozlijediti. Neke pegle za kosu griju se na vrlo visok temperature i treba im više vremena da se ohlade. Rizik od ozljeda i opeklina vrlo je visok ako kraj sebe imate dijete dok koristite ovaj predmet za uljepšavanje.

Stakleni stolići s oštrim rubovima

Kad dobijete dijete, shvatit ćete da u svom domu imate puno oštrih rubova koje treba zaštiti. Zbog sigurnosti djeteta je važno ukloniti sve staklene predmete poput vaza, ali staklene stoliće za kavu, posebno ako imaju oštre rubove. Djeca ne znaju procijeniti sigurnost, a stakleni stolići pokazali su se visokorizičnim predmetom povezanim s brojnim ozljedama.

Kapsule za strojno pranje rublja

Kapsule za strojno pranje rublja su djeci vrlo primamljive, ali i toksične. Stručnjaci predlažu da ih ne kupujete ako to nije nužno. Ako ih ipak odlučite koristiti, ključno je držati ih izvan dosega djece.

Magneti

Mnogi roditelji ukrašavaju hladnjak magnetima, a oni su opasni ako završe u ustima djeteta i predstavljaju rizik od gušenja. Ako koristite magnete, pobrinite da su oni veliki i da ih dijete ne može progutati.

Pročitajte više