Uskoro kreću upisi u srednju školu. Uvode se nova zanimanja, raste broj gimnazijalaca

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

ZA SKORO mjesec dana više od 40 tisuća učenika očekuju upisi u srednju školu. U nadolazećoj školskoj godini imat će i veći izbor jer 37 srednjih škola donosi nove programe obrazovanja. 

Pojedine škole su se odlučile na ukidanje postojećih programa i proširenje ponude u drugima. Neke strukovne škole prvi put su se odlučile i na gimnazijski program pa je, prema preporuci ministarstva, ove godine 550 mjesta više u gimnazijama. 

Upisi u srednje škole počinju 27. svibnja, povećan broj mjesta u gimnazijama

Prirodoslovna gimnazija prvi put u Zadru

Ministarstvo je ove godine odobrilo uvođenje gimnazijskih programa u četiri strukovne škole na području Rijeke, Dugog Sela, Buje i Zadra. Prvi put zadarskim učenicima ponuđen je program prirodoslovne gimnazije, koji će se izvoditi u Prirodoslovno-grafičkoj školi. Za razred od 24 učenika, kaže ravnateljica Anamarija Ivković, velik je interes. 

"Nekako je to bio logičan slijed s obzirom na to da dugi niz godina obrazujemo kemijske i ekološke tehničare iz sektora kemije i onda u biti imamo sve kadrovske i materijalne uvjete da provedemo ovaj program gimnazije. 

On je jedinstven po tome što dodatno iz predmeta kemije, biologije i fizike učenici imaju vježbe", rekla je ravnateljica Ivković, koja se nada kako će u budućnosti razmišljati i o većem broju razreda. 

Dodaje kako je Zadar do sada bio zakinut jer jedini među većim gradovima nije imao prirodoslovni odjel. Učenici koji pokazuju sklonost prema STEM području, a da to nije nužno matematika, sada će moći iskazati svoje potencijale kroz ovaj program.

Ministarstvo želi povećati broj gimnazijskih mjesta

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs početkom travnja kazao je kako žele povećati obuhvat djece u gimnazijskim programima jer u Hrvatskoj samo 30% učenika upisuje gimnaziju, dok je taj prosjek u EU dvostruko veći. 

No od 70% onih koji upisuju strukovne, čak 65% nastavlja školovanje i upisuje studij. Stoga ministar Fuchs smatra kako bi velikom dijelu učenika koji namjeravaju upisati studij bilo lakše kada bi završili gimnazijski program te izbjegli poteškoće u nastavku školovanja. 

"S jedne strane možemo reći da je to u redu, no s druge strane dobar dio njih ima poteškoća u nastavku školovanja, kada polože ispite državne mature i upišu se na sveučilišne studije, upravo zbog toga što im općeobrazovni predmeti nisu bili dovoljno jaki", smatra ministar Fuchs. 

Nova strukovna zanimanja u 37 škola. Split uvodi smjer meteorološkog tehničara

Osim novih gimnazijskih programa, tu su i strukovna zanimanja koja će se prvi put otvoriti u nekim gradovima. Ovo je popis školskih ustanova s pripadajućim novim programima.

Učenici u Osijeku dobit će priliku upisati zanimanje asistenta i tehničara za očnu optiku u Medicinskoj školi. U Metkoviću će za četiri godine na tržištu rada biti i turističko-hotelijerski komercijalisti, a u Vinkovcima i Ogulinu prvi web dizajneri. Srednje škole u Ivanić-Gradu i Samoboru uvest će trogodišnji smjer za CNC operatera nakon kojeg mogu raditi u tvrtkama strojne obrade i samostalno upravljati strojevima i izrađivati tehničke crteže. 

Dok se u Karlovačkoj županiji gasi program meteorološkog tehničara jer je suficitaran, isti takav program će se prvi put uvesti u splitskoj Prirodoslovnoj školi. Podršku školi u odabiru smjera pružili su HZZ i DHMZ. 

"Upisujemo jedan razred meteoroloških tehničara od 24 učenika. Tako da se nadam da će se upisati djeca koju zanimaju područje fizike, matematike i biologije. To je atraktivan program usmjeren na stjecanje znanja i vještina iz područja meteorologije, a učenici će imati predmete poput klimatologije, oceanografije, kemije atmosfere i hidrologije. 

Nastavni predmeti koji će se bodovati pri upisu su hrvatski jezik, strani jezik, matematika, biologija, fizika i geografija. Vjerujem kako će smjer biti zanimljiv svakom učeniku koji razmišlja o klimatskim promjenama", istaknula je ravnateljica Prirodoslovne škole Marija Pustak.

Učenici će imati i stručnu praksu koju će obavljati u Područnom meteorološkom uredu Split, u kojem se brinu o radu meteoroloških postaja na području Dalmacije. Dodaje kako će nakon srednjoškolskog obrazovanja učenici imati mnogostruke mogućnosti zapošljavanja, ali i nastavak obrazovanja na splitskom PMF-u kao i fakultetima u Zagrebu i Rijeci. 

Kada počinju prijave? 

Prijave u sustavu počet će 27. svibnja za sve buduće srednjoškolce, a prijave obrazovnih programa za redovite učenike bit će od 28. lipnja do 8. srpnja. Dodatni ispiti i provjere te unos rezultata provodit će se od 2. do 5. srpnja, a prigovori će se moći podnijeti 8. srpnja. Konačne ljestvice poretka bit će objavljene 10. srpnja.

Prijava obrazovnih programa za učenike s teškoćama u razvoju traje od 27. svibnja do 14. lipnja i obavlja se u županijskim upravnim odjelima za obrazovanje, odnosno Gradskom uredu za obrazovanje, sport i mlade Grada Zagreba, a rangiranje kandidata s teškoćama u razvoju je 27. lipnja.

Učenici koji upisuju razredne odjele za sportaše iskazuju interes od 27. svibnja do 7. lipnja, a dodjeljivanje bodova nacionalnih sportskih saveza je 25. lipnja. Okviran broj slobodnih mjesta za jesenski rok bit će objavljen 15. srpnja, a upisi u jesenskom roku trajat će od 12. do 29. kolovoza. 

Pročitajte više