Uz ove savjete pomoći ćete djetetu da bolje spava tijekom vrućih ljetnih dana

Foto: 123RF

LJETNE vrućine su na vrhuncu i teško se podnose. Posebno na oprezu trebaju biti roditelji malih beba koje su ranjive jer ne mogu reći kada im je vruće, a tijelo im se vrlo brzo može pregrijati. 

“Ako je bebama prevruće, prijeti im rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti. Ako su im glava ili vrat oznojeni, ako su crvenije u lice, imaju osip ili ubrzano dišu, radi se o mogućim znakovima preznojavanja”, rekla je savjetnica za roditeljstvo Lucy Shrimpton i dala savjete koji će pomoći da temperaturu tijela djeteta održavate na zdravoj razini.

1. Odjenite dijete prikladno

Ako je u prostoriji jako vruće, iznad 25 stupnjeva Celzijevih, dijete odjenite u tanki pamučni bodi ili ga samo prekrijte laganom gazom. Ako je temperatura između 20 i 23 stupnja, možete odabrati kratke hlačice i majicu kratkih rukava ili eventualno čarapice uz bodi. Stavite se u kožu djeteta i odjenite ga kako biste i sebe.

2. Napravite propuh

Rano ujutro ili predvečer otvorite prozore kako bi zrak mogao cirkulirati. Djeca će biti izložena laganom povjetarcu, ali ih nemojte izložiti direktno propuhu ili ostaviti na sunčanoj strani sobe.

3. Koristite odgovarajuću posteljinu

Maknite iz dječjeg kreveta vodootporne plahte koje zadržavaju toplinu i tako uzrokuju da se dijete znoji. Koristite samo pamučnu posteljinu.

4. Osvježite ih ugodnom kupkom

Mlaka voda pomoći će da dijete osvježite prije spavanja i riješite ga tjeskobe. Pripazite samo da kupanje ne traje predugo kako djetetu ne bi postalo hladno.

5. Nabavite termometar

Ako u sobi imate termometar, znat ćete kolika je temperatura i moći ćete prikladno odjenuti dijete.

6. Stavite led u dječju sobu

Velike posude smrznute vode će se u polako topiti u sobi i tako hladiti zrak. Možete pred njih postaviti ventilator koji će pomoći da se hladniji zrak rasprši po cijeloj prostoriji.

7. Održavajte dijete smirenim

Ako je djetetu vruće, može biti nervozno i frustrirano. Nemojte mijenjati navike i olakšajte djetetu tako da mu čelo ili vrat prebrišete gazom natopljenom mlakom vodom.

8. Pobrinite se da dijete pije dovoljno vode

Kad je vruće, djeca će, kao i odrasli, biti žednija. Ako dijete dojite, majčino mlijeko će biti dovoljno za održavanje bebinog organizma hidriranim.

9. Redovito provjeravajte temperaturu djeteta

Ruke i stopala hlade se brže od ostatka tijela i normalno je da su nešto hladniji na dodir. Temperaturu provjeravajte tako da opipate stražnji dio vrata ili pomoću toplomjera.

Pročitajte više