Velike seke prerezale pupčanu vrpcu petoj i zadnjoj bebi Jamieja Olivera!

Foto: GettyImages/Instagram 

"IT'S A boy!" obznanio je prije tri dana na svom Instagram profilu slavni Jamie Oliver ispod slike svog netom rođenog petog djeteta. Bebica još uvijek nema ime, ili ga još uvijek nisu obznanili, a kako se našalio Jamie, rodio se kao velika beba - težio je kao 16 paketa maslaca!
Jamie Oliver (41) i njegova supruga Juliette Norton, znana kako Jools s kojom se oženio 2000. godine, dosad su bili ponosni roditelji četvero djece - tri kćeri Poppy Honey Rosie (14), Daisy Boo Pamelu (13), Petal Blossom Rainbow (7) te sina Buddyja Beara Mauricea (5). Kako do samog rođenja pete bebe nisu htjeli znati spol Jamie je stalno govorio da nije važno, ali da bi mu malo testosterona dobrodošlo. I želja mu se ispunila! O imenu zasad još ne govore, ali kako je otkrio Jamie, mislim da će i naše peto i ja mislim naše zadnje dijete, također imati pomalo neobično ime - nešto sezonsko, možda kao neki cvijet ili nešto iz prirode.


Ponosni roditelji vijest su podijeli s cijelim svijetom, a Jamie je rado opisao i sam porod na kojem je sudjelovao on i dvije starije kćerke. "Mama je bila sjajna, stvarno sjajna. I ovaj put se odlučila za prirodan porod, izdržala je sve i usrećila nas našim petim djetetom. Bio je to dug dan i jako sam sretan što smo svi skupa svjedočili tom vrlo emotivnom trenutku", ukratko je napisao Jamie.

I Jools se, koja je inače bivši model, obratila javnosti prekrasnom slikom na kojoj doji svoju bebicu, ispod koje je napisala da je vrlo ponosna što su na porodu bile i njihove dvije najstarije kćeri koje su zajedno prerezale pupčanu vrpcu.

A baš je taj događaj uzburkao javnost i priče o njemu ne jenjavaju ni danas. "Je li baš svatko ovakve objave mora odmah postaviti na Instagramu i još važnije - je li doista normalno da djeca sudjeluju na porodima?"

Zato se i mi opet bavimo istim pitanjem, jer čini se, ovo nije samo pitanje osobnog stava - djeca na porodima, pripremljena djeca, mogla bi postati uobičajeni svjedoci rađanja svoje braće i sestara i to nitko neće moći zaustaviti mišlju da to nije normalno, ili da će takvo iskustvo ostaviti traumu na djeci.


I opet su mediji (The Guardian) za izjavu pitali direktoricu engleskog ogranka "Royal College of Midwives’" Jacque Gerrard, koja je baš za primjer Jamijevih kćeri izjavila: "One imaju 12 i 14 godina - to su prilično velike cure koje su roditelji pripremili na taj događaj i uopće ne vidim razlog zašto bi one time bile traumatizirane. Mama je imala prirodan porod, sve se odvijalo u redu (rodila je u bolnici u Londonu), i bio je to događaj pun ljubavi i emocija, a ne drame kako se to obično misli.



I to je nešto što žene sve više traže. Sve se više raspituju o mogućnostima da na porodu sudjeluju i njihova djeca. Neki to jednostavno smatraju vrlo važnim obiteljskim događajem i smatraju pozitivnim da djeca sudjeluju u njemu. Ako će to još bolje povezati obitelj, taj emotivan trenutak, zašto ne? Posebno stoga što je taj trend doista u porastu.

Doduše, za Veliku Britaniju još uvijek ne postoje točni podaci koliko bolnica, odnosno koliko je žena rodilo u prisutnosti svoje djece, ali postoji podatak iz Amerike gdje je još 2009. godine objavljen podatak da je od 69 bolnica smještenih na području jugo-istočnog dijela SAD-a čak u 22 posto njih dozvoljen boravak djece na porodima, odnosno da su tamo već imali dosta slučajeva takvih poroda. A to je podatak od prije gotovo 7 godina što samo znači da je taj broj danas sigurno još i veći.

Dakle, to je svakako uzlazan trend i tome se ne treba čuditi jer mnoge žene jednostavno imaju takvu želju i ne vide u tome ništa sporno, posebno ako su njihova djeca stvarno spremna na to.", izjavila je babica Jacque Gerrard.

Tko voli nek izvoli. Ako može. Jer kod nas ne može.

Pročitajte više