Zašto baš rasparene čarapice?

Foto: 123rf/Pinterest

ŠARENE rasparene čarape koje danas nose ljudi diljem planeta pozivnica su za osvještavanje prema ljudima i djeci s Downovim sindromom. Danas je njihov dan, a simbol rasparenih čarapa ne može biti bolji i znakovitiji. Zašto? Zato što simbolizira probleme neintegracije osoba s Downovim sindromom u našem društvu, koji su kao rasparene čarapice, ima ih svugdje, ali im je teško upariti se.  

A zašto baš današnji dan? Dan su izabrali čelnici Down Syndrome International-a, a odabran je baš 21. kako bi označio potrostručenje (trisomiju) 21. kromosoma gdje se umjesto dva nalaze tri kromosoma i baš je on glavni krivac što se djeca rađaju s takvim hendikepom.  Pojam Downov sindrom potiče od liječnika Johna Langdona Downa koji je još 1866. godine prvi put opisao ovaj sindrom (skup karakteristika) i to gotovo 100 godina prije nego je znanost otkrila pravi razlog - trisomiju na 21. paru kromosoma. 
 
Stupanj ovog genetskog poremećaja varira od osobe do osobe, a već je po rođenju moguće otkriti koji će stupanj poremećaja svako dijete imati. Inače, u svijetu se na svako 650 dijete rađa jedno s ovim sindromom s time da su mnoga takva djeca u velikoj mjeri sposobna za relativno normalan život. Ako im društvo to dozvoli omogućavajući im mjesto u vrtićima, školama, kasnije i zaposlenju. I zato je važno podići svjesnost ovog društvenog problema, ako nikako drugačije onda barem danas - rasparaneim čarapama, ukažite na probleme, potaknite svoju sredinu da promisle o ljudima koji su rođeni s ovim karakterističnim genetskim poremećajem. 


 
Znanstveno je naime dokazano da skup sindroma nazvan Down ima više od 50 obilježja te da nisu svi povezani uz teže mentalne disfunkcije. Činjenica doduše jest da takve osobe trebaju znatno veću pažnju obitelji, poslije i društva - da tijekom odrastanja trebaju specifične rehabilitacijske postupke i posebne metode učenja, no dobar dio ove populacije spreman je živjeti i raditi relativno samostalno u svojoj odrasloj dobi. Svjedoče tome brojni dokazi - od djevojaka koje su postali modeli i muškaraca koji su osvajali Himalaju. Ništa nije nemoguće kada se jednom biću posveti adekvatna pažnja. 
 
Zato danas progovorite o ovom problemu - i svakako istaknite svoje rasparene čarape. 
 

Pročitajte više