Zašto male bebe trebaju provoditi vrijeme na trbuhu?

Foto: Instagram 

STAVLJANJE bebe na trbuh dok je budna vrlo je važno za njezin razvoj. Bebe tako razvijaju svoje motoričke sposobnosti, jačaju mišiće ruku, vrata i trupa te uče kontrolirati kretanje glave, što im pomaže pri učenju sjedenja, puzanja i hodanja.

Mališane možete početi nakratko, uz stalni nadzor, postavljati na trbuh već od rođenja, ali krajnje je vrijeme za to kada primijetite da dijete ima snage da blago podigne glavicu i miče je lijevo-desno.

U tom bi položaju dijete idealno trebalo ostati po koju minutu jednom ili dvaput dnevno, ali to sami trebate procijeniti prema tome koliko se to bebi sviđa. Ako uživa, ostavite je što duže.

>>Najlakši koraci kako bebu "natjerati" da bude što više na trbuhu<<

Idealno vrijeme za ove vježbice jest nakon što se beba probudi jer je tada najodmornija i ima najviše snage, a izbjegavajte ovu aktivnost nakon što se beba najela, kako ne bi počela povraćati.

Zabavite dijete

Kako biste dijete namamili da što duže ostane u ovom položaju, pokušajte se igrati s njim i zabaviti ga igračkom, primjerice šarenom lopticom ili ogledalom. Možete joj u početku ispod prsa staviti srolani ručnik kako bi se lakše podigla.

Na kraju napominjemo da bebe često u početku ne vole ovaj položaj jer im je naporan, ali budite ustrajni i pomalo pokušavajte svakoga dana. 

Pročitajte više