Zašto su mame troje djece pod stresom, a one s četvero toliko opuštene?

Foto: Shutterstock

KOLIKO god divno bilo, ne možemo poreći da roditeljstvo nerijetko zna biti vrlo stresno, bez obzira na to imali jedno, dvoje ili četvero djece. No mnoga provedena istraživanja pokazala su da je upravo troje djece najstresnija brojka za majke, dok sa svakim idućim postaje sve lakše.

Istraživanje koje je proveo Today pokazalo je da mame četvero ili više djece prijavljuju nižu razinu stresa od majki koje ih imaju troje, ali važno je znati da i one itekako moraju preskočiti mnogo prepreka da bi došle do toga. Rezultati studije potvrđuju da su mame troje djece pod većim stresom nego one mame koje imaju samo jedno ili dvoje, ali nakon što prođu broj četiri, sve postaje mnogo jednostavnije.

Majke se nauče nositi sa stresom

Zašto je to tako? Iako sama pomisao na to da je mama četvero djece opuštenija od mame koja ih ima troje možda zvuči nerealno, stručnjaci zapravo imaju vrlo jednostavno objašnjenje. Kao jednu od mogućnosti naglašavaju činjenicu da je to zato što se mame s više djece nauče bolje nositi sa stresom i pustiti stvari da idu svojim tokom.

To nije novost za psihoterapeutkinju Kelley Kitley koja je ujedno i sama majka četvero djece. Ona misli da se majke s velikom obitelji često nepravedno percipira kao žene pod stresom, a one to zapravo nisu.

"Toliko žena s velikim brojem djece susreće se s predrasudama. Iako ih je mnogo, oni zapravo potiču jedni druge, drže se zajedno i pomažu više nama roditeljima. Više od troje djece definitivno ne znači da nije teško, rublja je uvijek previše, ali bez obzira na sve, jako je zabavno'', objašnjava Kitley čija djeca imaju 11, devet, sedam i pet godina. Po njenom mišljenju, velike obitelji znače da se stres smanjuje timskim radom te čvrstom vezom između braće i sestara.

 

Pročitajte više