Zašto sve trudnice hodaju kao patkice?

Foto: Instagram

"JA SE nisam nikada gegala!"
 
"Ja jesam, baš mi je bilo lijepo izbaciti trbuh i nabaciti pačji hod da svima pokažem da sam trudna".

"Mene je sve boljelo, jednostavno nisam mogla drugačije hodati".
 
Bez obzira na to pripadate li ili ste pripadale nekoj od ovih triju kategorija, činjenica je da trudnice često hodaju kao patkice. Gegaju se lijevo-desno, polako, s izbačenim trbuhom i rukama kojima podupiru donji dio leđa.
 
Poznato?
 
Postoji odgovor zašto je to tako i zašto s takvim hodom, više ili manje primjetnim, svaka žena koja je trudna odaje da je trudnica. 
 

Takav način hoda prvenstveno je rezultat opuštenosti zglobova koja je normalna za vrijeme trudnoće i zbog koje se mijenja centar gravitacije, pa mnoge žene, čak i u strahu da im se nešto ne dogodi, hodaju sporije i opreznije. I zbog toga se čini kao da se gegaju.

Ali to nije jedini razlog. Naime, ponekad je fizički prilično nemoguće hodati ravno, nogu pred nogu, kada se trbuh nisko spusti i nasjeda na karličnu kost. Osim toga, tijekom trudnoće malo olabave i kosti zdjelice, zbog čega se centar ravnoteže pomiče te trudnice zbog gubitka ravnoteže postaju malo nespretnije. A čak ni to nije sve. 

Masaža u trudnoći: Koliko i kada je sigurna? 
 
Postoje čak i znanstvene teze koje otkrivaju jednu sitnu razliku između muškaraca i žena, odnosno naših kralježnica, a ta je da su ženina posljednja tri kralješka, u odnosu na muškarčeva dva, malo više izvijena prema van. Tu nam je funkciju podarila priroda kako bi ženina kralježnica mogla biti fleksibilnija prilikom trudnoće i lakše se savinula prema naprijed, jer bi inače težina u predjelu povećanog trbuha jače opteretila leđne mišiće. 
 
I još kada svemu ovome dodamo činjenicu da žene obično pokušavaju ravno hodati baš zato da im trbuh ne hoda prvi, u trudnoći se svijest o liniji malo mijenja pa mnoge žene s ponosom, kao nikada dotad, vole pokazati svoje pravo stanje. 

 

 

Pročitajte više