Zašto više žena ne rađa u ovoj pozi, kada je tako prirodno stvarno lakše?

Foto: Human Birth Project

VEĆ smo prilično zatrpani fotografijama rađanja u kojima žene kao lavice rađaju klečeći ili u čučnju, a opet, raspitamo li se malo među ženama koje rađaju u Hrvatskoj vjerujemo da bi u više od 95 posto slučajeva (izuzev onih koje su rodile carskim rezom) dobili odgovor da su rodile klasično, ležeći na leđima s raširenim i podignutim nogama. Kod nas uobičajeno, a uopće ne bi trebalo biti jer znajte - tako je doktorima lakše, ali ne i vama. Vi imate pravo tražiti svoju pozu, vi imate pravo inzistirati na svojoj pozi, ako znate da to smijete, možete, i naravno ako ste svjesne da će vam tako biti lakše.

>>>Ovo je aktualna slika naših rodilišta i stanje prava žena koje rađaju u RH<<<

Naime, ogroman broj doula i žena koje iza sebe već imaju dosta iskustva prirodnog poroda kažu da bi žena prije poroda trebala naučiti osluškivati svoje tijelo. Tu često nastaje šum u komunikaciji svake žene jer kada porod jednom krene, kada navale bol, adrenalin i lagana panika, kada vas zaprime u bolnicu gdje vas od prvih minuta "uzmu u svoje ruke", mnoge žene prestaju osluškivati sebe i počnu slušati samo što im se naredi. Lezi, miruj, prikopčana si na ctg, bit će sve redu, ne viči!

I žene tako masovno ostaju ležati na leđima, trudovi dolaze sve češće i sve su jači, spremate se za izgon, a glavnu riječ, umjesto vi, vode liječnici i babice. A ne bi trebali. Bez obzira koju pozu vi odabrali, oni bi trebali moći biti tu da vam pognu, iako, realno, nisu oni tu da vam izvuku bebu van, oni su tu samo da pomognu vama da bebu "izbacite" van. I zato bi oni trebali biti obučeni za rađanje u različitim pozama, da znaju prepoznati je li ili bi nešto moglo poći krivo pa da interveniraju.

Zato opet predstavljamo tu famoznu pozu čučnja koja se može vrlo jednostavno napraviti i na krevetu gdje su vas ostavili da ležite. Čak ni ctg ne morate micati, neka prati otkucaje srca vaše bebe, ali znajte da imate pravo postaviti se onako kako vi osjećate da vam je najlakše. Posebno ako ste već same svjesne da izgon samo što nije započeo.

>>>Rađajte kao lavice!<<<

Položaj klečanja ili čučnja s razmaknutim nogama i tijelom postavljenim prema naprijed (ne nužno jako unaprijed) poza je kojom se stvara znatno više prostora u karličnom otvoru - odnosno, kako putanja bebe koja izlazi iz maternice, pa ide kroz zdjelicu da bi izašla van nije ravna već u obliku slova J najlakši je izgon doista čučeći. Ta poza bebici najviše pomaže da prirodnije izađe van jer ako se se samo logično sjetimo ležeće poze s nogama podignutima iznad tijela jasno nam je da beba tada prvo krene ravno pa kroz zdjelicu, a onda tek snažnim maminim tiskanjem gura prema gore da bi konačno izišla van. Nije logično da onda baš ta poza bude skoro pa jedina koju liječnici u "svojim" bolnicama dozvoljavaju.

Zato proučite malo koja su vaša prava, dajte liječnicima do znanja da ste upoznati sa svojim pravima, osluškujte svoje tijelo, budite ustrajne na svojem, no isto tako, nažalost, budite svjesne da do komplikacija uvijek može doći te da bi liječnici trebali biti uz vas da bi ih spriječili. I znajte da svaka promjena poze neće ugroziti vašu bebu jer porod ne traje sekundu da bi vam baš zbog toga sekunde trebale biti važne.


Ovo je inače poza i ilustracija koja je objavljena nedavno na stranici Human Birth Project, a kojoj se upravo propagira i pokušava žene diljem svijeta podučiti lakšim i prirodnijim tehnikama rađanja jer znajte - vi ste te koje imaju moć promijeniti neke rigorozne bolničke stavove jer ako žene ne pokazuju potrebu za rađanje u čučećoj, klečećoj pozi, sigurno liječnici neće biti ti koji će inzistirati na takvim promjenama.

Vi ste te koje imate moć, malo po malo, mijenjati pravila. Jer puno je liječnika i babica koje će pokušati ustrajati na svom - ne samo u Hrvatskoj, jer ako se samo sjetimo primjera o kojem smo nedavno pisali, a tiče se baš čučeće poze i osoblja koje to iz tko kojeg sve razloga nije dozvoljavalo (a nisu bile u pitanju komplikacije pri izgonu) vidjet ćete da usijanih glava postoji svugdje pa bi stoga možda najbolji savjet mogao biti - povedite na porod supruga koji će vam biti i moralna i čvrsta podrška da porod učinite onako kako vaše tijelo treba.

Naravno - sve se ovo odnosi na normalne prirodne porode i uglavnom na žene koje su svjesne svega što ih čega jer ukoliko do komplikacija zaista dođe, ukoliko liječnici uvide da žena mora roditi onako kako oni kažu, tada ipak znajte - liječnici možda jesu ponekad kruti, ali su u tom trenutku jedini koji mogu pomoći.

Teška tema, da, ali ako ne znamo za drugačije onda ne bi ni mogli raspravljati o drugačijim solucijama.

Pročitajte više