Želite odgojiti pametno dijete? Jedna važna navika temelj je uspjeha, kaže struka

Foto: Shutterstock

SVAKI roditelj ima velike planove i snove za svoju djecu. Želimo da budu pametni kako bi u životu slijedili sve svoje snove i dobili priliku da ih doista i ostvare. U današnjem društvu to su uistinu velika očekivanja, pogotovo ako uzmemo u obzir kako je upravo rano djetinjstvo najbolje vrijeme da se djeci postave čvrsti temelji za budući uspjeh u životu.

No, što je onda zapravo potrebno da bismo odgojili pametnu i dobru djecu? Stručnjaci su došli do zaključka koji ukazuje na to kako je magični ključ upravo u rukama samih roditelja, a jedna važna navika temelj je svega. Kako donosi The Ivy Academy, najbolja stvar je ta što ova navika oduzima samo 15 minuta dnevno, a doslovno je svaki roditelj može prakticirati zajedno s djetetom. Riječ je o čitanju.

Istraživanja su pokazala kako samo 15 minuta čitanja dnevno može pomoći vašem djetetu da postane pametnije. Osim što se naučiti širok vokabular riječi, također će razvijati i maštu koja je vrlo važna za njegov daljnji razvoj. Isto tako, stručnjaci potvrđuju kako čitanjem mozak vašeg djeteta doslovno raste. Naime, što mu više čitate, više će biti neuronskih veza u njegovom mozgu, što doprinosi razvoju inteligencije te većoj sposobnosti logičnog zaključivanja.

Neke studije pokazale su i kako će se, ako mu svakodnevno budete čitali, ponašanje vašeg djeteta značajno popraviti. Naime, kad čitate naglas, poboljšavate sposobnost svog djeteta da se koncentrira i usmjeri svoju pažnju, a to su vještine koje će mu definitivno trebati kad jednom krene u školu, ali i kasnije u životu.

Pročitajte više