Žena pretvara kacige za bebe sa sindromom zaležane glavice u umjetnička djela

Foto: Instagram

UMJETNICA iz Washingtona sa svakom kacigom koju izradi donosi osmijehe na lica majki i njihove djece.

Plagiocefalija je stanje do kojeg dolazi zbog povećanog pritiska na jednu točku na glavici, primjerice zbog ležanja na leđima. Mnogima je poznatija kao sindrom zaležane glavice, a ne predstavlja opasnost. Međutim, da bi glavica poprimila uobičajen oblik, bebe moraju nositi kacige koje djeluju teško, ali im zapravo ne nanose bol.

Prije više od desetljeća umjetnici Pauli Strawn prišla je prijateljica čija je unuka morala nositi jednu takvu kacigu. Upitala ju je bi li je mogla učiniti zabavnijom.

“Nikad nisam vidjela da bebe nose takve kacige, ali mi je brzo pojasnila o čemu se radi. Nisam bila sigurna u rezultat jer nikad nisam tako nešto radila, ali svi su bili zadovoljni”, otkrila je Strawn za časopis People. 

Vrlo brzo počela je primati upite za narudžbe i od drugih roditelja koji su željeli da njihova djeca nose personalizirane kacige.

“U roku od godinu dana oslikala sam brojne kacige u Južnoj Kaliforniji, a nakon nekoliko godina uslijedili su pozivi i iz drugih saveznih država. Posljednjih par godina ovo mi je posao s punim radnim vremenom. Svakodnevno šaljem kacige”, dodala je.

Danas živi u Washingtonu i u posljednjih 15 godina oslikala je više od 3.200 kaciga. Najčešće koristi motiv cvijeća i likove iz popularnih crtića.

“Oslikane kacige izazivaju osmijeh na licima drugih, a ne sažaljenje”, kaže.

Da dovrši jednu kacigu, ovisno o količini posla, potrebno joj je od tri do 12 sati, a koristi neškodljive boje na bazi vode. Cijene kaciga kreću se od 220 do 300 dolara, a popust daje vojnicima i roditeljima blizanaca. 

Pročitajte više