Zlostavljani tinejdžeri mogu pokazivati rane znakove psihoze, pokazuje studija

Foto: Pexels

Nova studija istraživača sa Sveučilišta u Tokiju otkrila je vezu između nasilja nad tinejdžerima i ranih psihotičnih epizoda.

Studija, objavljena u Journal of Molecular Psychiatry, otkrila je da su adolescenti koji su doživjeli zlostavljanje izloženi povećanom riziku od razvoja subkliničkih psihotičnih iskustava, što su simptomi koji podsjećaju na psihozu (halucinacije i deluzije), ali ne ispunjavaju kriterije za kliničku dijagnozu. Osim toga, ti adolescenti imaju niže razine glutamata, neurotransmitera ključnog za regulaciju emocija.

U svrhu provođenja studije, istraživači su izmjerili razine glutamata u regiji prednjeg cingularnog korteksa u mozgu više od 200 adolescenata iz Tokija. Prikupili su podatke o iskustvima zlostavljanja te subkliničkim psihotičnim iskustvima upitnicima.

Glavni autor, Naohiro Okada, naglasio je važnost razumijevanja subkliničkih psihotičnih iskustava kao ranih pokazatelja psihotičnih poremećaja, koji uključuju shizofreniju. Vjeruje da programi protiv zlostavljanja, usluge savjetovanja, grupe za podršku i nefarmakološka rješenja poput kognitivne bihevioralne terapije i intervencija temeljenih na svjesnosti mogu pomoći.

"Prvo i najvažnije, ključni su programi protiv zlostavljanja u školama koji su usmjereni na promicanje pozitivnih društvenih interakcija i smanjenje agresivnog ponašanja. Ovi programi mogu pomoći u stvaranju sigurnog i poticajnog okruženja za sve učenike, smanjujući vjerojatnost zlostavljanja i njegovih negativnih posljedica", izjavio je Okada u priopćenju za javnost.

Iako su ovi rezultati temeljeni na relativno malom uzorku, predstavljaju temelj za buduća istraživanja o utjecaju nasilja na adolescente.

Pročitajte više