Znanstvenici su otkrili zanimljivu prednost trudnoće nakon 35. godine

Foto: Pexels

IAKO se sve veći broj žena odlučuje na trudnoću u kasnijoj dobi, još uvijek postoji određena stigma kada je riječ o trudnicama starijima od 35 godina. Najnovije istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Journal of the American Geriatrics Society, pokazalo je vrlo zanimljivo otkriće znanstvenika. 

Naime, oni su otkrili kako kasnija trudnoća ima pozitivan utjecaj na mozak majke, odnosno da sprječava gubitak pamćenja kasnije u životu. U istraživanju je sudjelovalo 830 žena koje su bile u postmenopauzi, a znanstvenici su bilježili njihovo verbalno pamćenje, funkcionalne vještine i opće spoznaje.

Također su proučavali dob u kojoj su žene dobile svoju prvu menstruaciju, kada su zatrudnjele, koliko su trudnoća do tada imale te još neke slične faktore kako bi došlo do odgovora na pitanje kako je trudnoća, s obzirom na njihovu dob, utjecala na njihovo mentalno zdravlje.

Rezultati su pokazali kako su žene koje su rodile nakon 35. godine imale bolje pamćenje, dok su majke koje su svoje prvo dijete dobile u ranijoj dobi, između 15. i 24. godine, imale lošije zdravlje, kao i slabije funkcionalne vještine u svojim četrdesetima.

Pročitajte više