4 pregleda koja će ti spasiti život

Foto: Shutterstock

DRAGE naše, koliko ste puta u životu čule onu "bolje spriječiti nego liječiti"? Ako već niste, krajnje je vrijeme da se toga počnete i pridržavati te da prestanete odugovlačiti s odlaskom na preglede koji vam mogu spasiti život.

1. Ultrazvuk

Rak dojke najčešća je zloćudna bolest kod žena u svijetu. Osim samopregleda koji bi svaka žena trebala obavljati jednom mjesečno, bez iznimki, tu je i ultrazvuk koji se ženama mlađim od 40 godina preporučuje svakih godinu dana.

2. Dermatološki pregled

Kontroliranje promjene boje, oblika i veličine madeža, 2-3 puta godišnje, omogućuje rano otkrivanje melanoma – najopasnijeg oblika raka kože. Melanom može nastati bilo gdje na tijelu, iako kod žena najčešće nastaje na nogama. Također, svakoj se ženi preporučuje i pregled kod dermatologa i to jedanput godišnje.

3. PAPA test

Rak vrata maternice postaje sve rašireniji među ženskom populacijom, a u 80% slučajeva izlječiv je ukoliko se dijagnosticira na vrijeme. PAPA test se zato preporučuje svakih 6 mjeseci do godinu dana.

4. Krvne pretrage


Njima će te otkriti je li vam razina kolesterola u krvi dobra ili zabrinjavajuća. Kolesterol je poznat kao "tihi ubojica" te se može razvijati godinama bez simptoma, a na kraju rezultirati iznenadnim srčanim ili moždanim udarom. Liječnici ih preporučuju barem jednom godišnje.