Zašto lažu frajeri, a zašto žene?

Zašto lažu frajeri, a zašto žene?

Foto: Armani

SVI lažemo. Najnovija istraživanja pokazuju da dnevno izgovorimo 2-3 laži, a najviše lažemo onima do kojih nam je stalo i s kojima provodimo najviše vremena. Zašto to radimo?

Najviše laži ima u ljubavnim vezama, a one najgore tiču se nevjere i novca (gdje smo i kako ga potrošili). No, dobra je vijest da se u većini slučajeva izgovaraju tzv. bijele laži, koje upotrebljavamo kako ne bi povrijedili nekoga. One štite i nas i osobu kojoj ih izgovaramo, pa ih smatramo pristojnima, kao što je npr. zahvala za poklon koji biste najrađe spalili kada gosti odu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Također, muškarci i žene lažu podjednako često, no postoji velika razlika u sadržaju – žene lažu kako bi se onaj kojem lažu osjećao dobro, a muškarci kako bi se oni osjećali dobro, uz iznimke naravno, sa jedna i sa druge strane.

Kakva god laž bila, svim oblicima je zajednički strah od nečega. Nemaju svi hrabrosti riskirati ili biti drugačiji od većine, jer to znači biti izdvojen i neprihvaćen. No, dokle god su to sitne laži koje ne izgovaramo s jasnom namjerom da naštetimo nekome, možemo reći da to prolazi. No, kada laganje preraste u hobi, prolazno prelazi u problematično, jer zapravo cijelo vrijeme lažemo sami sebi i držimo sebe u uvjerenju da smo dobri te se na kraju zapletemo u mrežu vlastitih laži, najčešće onda kada je prekasno i kad smo već povrijedili ljude oko sebe. Onda kada  se više ne možemo pogledati „u lice“, tada prestajemo i lagati.
Mi se ipak pozivamo na onu da u svemu u životu treba imati mjeru, pa tako i u laganju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara