Anina kuhinja: Uskrs na vašem stolu

DRAGE naše kuharice, još jedan blagdanski stol je pred nama. Uskrs ne može proći bez kuhane šunke, šarenih jaja i slatke pogače, zato vam ovu subotu donosimo tradicionalan uskršnji meni kojem smo ipak dodali malo našeg šarma. Punjena jaja i šunka u tijestu su glavno jelo, a za desert smo napravili uskršnju pogaču. Ako imate želju, vremena i strpljenja isprobajte naše blagdanske recepte.

Punjena jaja

10 jaja
80 g šunke
80 g kiselih krastavaca
1 žlica hrena
1 žlice senfa
2 žlice kiselog vrhnja
peršin

Tvrdo kuhana jaja prerežite na pola a zatim izvadite žutanjak. Šunku i krastavce narežite na sitno te pomiješajte sa senfom, žumanjcima, hrenom, kiselim vrhnjem i peršinom. Dobro izmiješajte i začinite po želji. Sredine bjelanjaka napunite s nadjevom pomoću vrećice ili žlice te dekorirajte po želji.

Kuhana šunka u tijestu


Dimljena kuhana šunka
25 dkg brašna
12 dkg margarina
1 jaje
1-2 mlijeka
1/2 praška za pecivo

Kuhanu šunku dodatno prokuhajte u vodi i vinu. Stavite jednak omjer vode i bijelog vina te kuhajte 45 minuta, a zatim očistite od kože i masnoće. Napravite prhko tijesto od brašna, pola praška za pecivo, margarina, jaja, mlijeka i malo soli jer je šunka sama po sebi već dovoljno slana. Tijesto ostavite jedan sat da počiva a zatim ga razvaljajte tako da obuhvati cijelu šunku. Na rubovima spojite i pritisnite vilicom. Pecite na 170 C oko 25 minuta a pred kraj premažite jajem.

Uskršnja pogača


1 kg brašna (za dizana tijesta)
4 cijela jaja
3 žutanjka
35 dkg šećera
1/2 žličice soli
3 vanilin šećera
1/2 dl ruma
2 dl ulja
2-3 vrećice suhog kvasca
1/2 l mlijeka
naribana korica od limuna i naranče
grožđice

Izmiksajte jaja i šećer te dodajte ulje i brašno s kvascem. Po potrebi dodajte mlijeko i mijesite dosta dugo dok ne dobijete savršeno oblikovano tijesto. U međuvremenu dok miješate dodajte ostale sastojke, rum,vanilin šećer, sol, naribane korice i grožđice po želji. Ostavite tijesto da se digne pa ponovno premijesite. Bilo bi dobro da to napravite barem 2 puta. Na kraju tijesto premijesite i podijelite na dva dijela. Oblikujte pogače i ostavite da narastu. Gore ih razrežite škarama i pecite na 170 C, sat vremena.