Come fly with me: Fit to fly

Foto: Privatne fotografije, Ilustracija Index

O ČEMU sve moramo voditi računa na svakodnevnoj bazi, da bi nam bilo dozvoljeno odraditi let, da ne bismo bili "skinuti" s njega ili bili "prizemljeni" na određeno vrijeme?

Prvo je ofkors fizičko zdravlje, kojim se ja trenutno ne mogu baš pohvaliti, snif, kih, šmrc. Da, mimoza sam bila, mimoza ostala. Nikome se ne preporuča letjeti s prehladom, zaštopanim nosom riskiramo barotraumu pri slijetanju, lagana prehlada se može pretvoriti u nešto ozbiljnije na tim visinama itd. Da pokucam u šuplju glavu, još uvijek nisam imala takva iskustva, ali nikad se ne zna pa ako putujete u takvom stanju ponesite nekakve andole sa sobom, vitamine ili šumeće tablete, sigurnosti radi. Iako je puno toga dostupno u avionu nemojte uvijek računati s tim...
 
(Ne)zdrava prehrana je veliki faktor u ovom životnom ritmu i iako vjerujem da je sve moguće s pravilnom prehranom, prva ću priznati da je se ne držim strogo, ali trudim se. Meso ovdje gotovo i ne jedem, osim u obliku Big Maca nakon izlaska i pokojeg promila u krvi viška, a ako sam to čak uspješno i izbjegla, mamurluk će se potruditi da naručim dostavu iz KFC-a. Čim manje slatkiša (kaže ona i ubaci još jedan M&M's u usta, smijem, bolesna sam), čim manje masne hrane (izuzev onih KFC dostava), a čim više fino kuhane domaće, pogotovo za na let. Mali savjet - prije putovanja, pogotovo onog dužeg pokušajte izbjeći tešku i masnu hranu, kruh i sve ono što napuhuje, osjećat ćete se puno lakše... Iako prehrana ima veze sa zdravljem, puno više ima veze sa izgledom u ovom poslu. Nitko neće primijetiti 5kg više manje, ali 15,20 će se skužiti iz aviona! I to prilično javno, na način da svi mogu vidjeti da si prizemljen zbog problema s kilažom. Motivacija i pol za zaključati tu vrećicu M&M'sa u ormar! 
 
 
Tjelesna (ne)aktivnost zatvara ovaj začarani krug. Iako se svi vole hvaliti svojom prisutnosti u teretani, six pack na trbuhu se ne vidi ispod uniforme (aha, da, to je razlog zašto ga nemam), ali je teretana jedan od ispušnih ventila većine nas. Održava moje mentalno zdravlje, a onda kao plus dolazi mogućnost pločica na trbuhu. Nekima je to hobi, nekima jeftina psihoterapija i iako se trudim biti redovna na svojim seansama dok sam doma, rijetki su ti layoveri gdje ću posjetiti hotelsku teretanu, iako uvijek nadobudno spakiram i tenisice za trčanje u kofer, jer nikad se ne zna... Ma koga ja lažem...
 
Meni osobno najteže u ovoj priči je raspored. Nedostatak normalnog zemaljskog dnevnog životnog rasporeda, koji bi mi jako puno pomogao u izdržavanju ovog tempa, ali pošto ga nemam evo me opet u krevetu, malo za promjenu, sa svojim novim prijateljem laptopom, maramicama i kapima za nos - zovite me Rudolf ovih dana.
 
Još je nekoliko "detalja" na koje moramo paziti ako smo već stigli do brifing sobe. 
 
Jedan od je i reprezentativan izgled - čista i speglana uniforma, svaki njen dio na broju, uredna frizura, boja laka na noktima i ruža na usnama i moje nužno zlo - šminka! Ufff, nemam ni volje ni živaca provoditi sate ispred ogledala stavljajući slojeve i slojeve onoga u čemu druge cure uživaju. Malo pudera, potez rumenilom, potez maskarom i voila! Crnog tuša ili smokey eyes se užasavam! Mrzim osjećaj "ljepila" i težine na licu pa mi je frendica otkrila "čarolije iz sestrine kuhinje", hehe.
 
 
Najfinije kremice koje sam probala na bazi meda i maslinovog ulja iz domaće Istrijanske proizvodnje. Cure ovdje su toliko oduševljene da pošiljke samo što ne stižu na dnevnoj bazi. Svakome tko puno putuje važno je održavati kožu lica hidratantnom zbog suhog zraka u avionima. Ove kremice i malo fine šminke na bazi minerala koju sam pronašla preko bare - savršena kombinacija. Ali i dalje ne pronalazim gušt u šminkanju, samo utjehu da je to recept za što manje uništiti kožu lica. 
 
Druga stvar su dokumenti bez kojih nema šanse da uđeš na let, putovnica, knjižica cjepiva u kojoj sva cjepiva moraju biti dokumentirana na vrijeme, iskaznice i dozvole...
 
I zadnji je takozvani "safe talk", postavljanje pitanja svakome od nas o bilo čemu vezanom za sigurnost u avionu. Imaš pravo 3 puta pokušati točno odgovoriti na pitanja, ako to nisi u stanju - hvala, doviđenja.
 
Kao što sam rekla, biti reprezentativan, ali u svakom smislu, ne samo vanjskim izgledom...
 
Pssst! Teu i njezina putovanja pratite i na njezinom blogu!