Come fly with me: Svi putevi vode u Dubai

Foto:

IIIII ajmo još jedna runda! Još jedno razgledavanje Dubaija, još jednom familija u posjeti, još jednom isti plan i program... Dubai mall, Burj Khalifa, Burj Al Arab, Souk Madinat, Palma, Gold souk, safari! Ofišli postajem turistički vodic haha! Sve je isto kao i prije, ali ono o čemu razmišljam svaki puta kada netko dode u grad i kada ih vodim okolo su njihovi doživljaji i komentari, pitanja i zaključci.:)

Već tri godine pričam kako to ovdje izgleda, pokazujem slike, komentiram dogadaje,život, kulturu, ljude, pokušavam svima svojima, a i vama ovdje, malo dočarati kakav je Dubai i život u njemu, i bez obzira na sve moje price, pozitivne ili negativne, bez obzira na sve slike koje su vidjeli, svi ostanu bez teksta kada dođu ovdje. Kao da me nikada nisu čuli kako pričam, kao da sve nestane iz glava i svi raskolače oči k'o mala djeca i govore mi - 'Jesi vidjela ovo? Gle ono kak je super! Jesi znala? Jesi bila? Ajme kak' je ovo ovakvo ili ono onakvo. Ajme koliko ljudi. Ajme kak' je vruće.' Nema kraja... A ja sjedim i kimam glavom, pustam da se dojmovi slegnu jer mi je svaki puta sve smješnije kako su sve reakcije iste. Svi oduševljeni, sve je lijepo i krasno, ili nije, i svi mi pričaju o tome a ja si mislim 'Rekla sam vam...' :)



I onda krenem u razmišljanje zasto je ljudima ovaj grad toliko super kada dodu u posjetu? Prvo i osnovno, zato jer posjetitelji ostaju dovoljno kratko da ne upoznaju one loše, iritantne, nelogične, glupe stvari koje smetaju onima koji žive ovdje (dovoljno dugo da ih počnu smetati). Familija i frendovi su pa...familija i frendovi! Odsjedaju u tvom stanu, u prostoru koji si uredio kao svoj dom pa automatski osjećaju toplinu doma, a ne hladnoću hotelske sobe. Super im je zato što ćes svoje najdraže voditi na najbolja mjesta, najpoznatija, vec dobro isprobana, ona koja sam znaš i voliš. Neće morati hodati gradom izgubljeni sa kartom u ruci jer ces ih ti voditi svugdje, nema straha da se izgube ili zalutaju. Znaš restorane i klubove, mi crew u većini imamo i popuste pa se neće trošiti bogatstvo na jedan izlazak ili večeru, naime ovdje čim izade iz stana potrošiš novac, a da nisi ni svjestan na kaj ni zakaj. Ali što je s onima koji nemaju nikog svog u ovom gradu? I dalje se pitam svaki puta kada čujem da netko, prijatelj od prijatelja tetkinog strica susjed dolazi u Dubai na godišnji odmor jer MORA TO VIDJETI. Što to tocno? Sto ljudi sto čudi i milijun zelja, svakome po guštu, ali još jednom se pitam zašto je Dubai svima toliko privlačan naspram ostatka svijeta?



Da se razumijemo, volim vidjeti kako svi ostanu oduševljeni iskustvom ovdje, kako sretni odu doma i prepričavaju svojima gdje su bili i kaj su vidjeli. I mene to malo ponese i sjetim se kako je nama na početku sve bilo zanimljivo i sve smo htjeli vidjeti, probati... Sretna sam kako uživaju u milijun slika koje smo ispucali u par dana i budćcim pričama koje ćemo pričati prisjećajuci se tih par dana kada su mi bili u posjeti... Volim ja svoje goste (pogotovo kada donesu pol kofera hrane od doma), samo ne znam sto je to u zadnje vrijeme toliko pokrenulo lavinu dolazaka turista u Dubai?

Ovo je bila jedna od podužih nedjelja u zadnje vrijeme, a dan nažalost traje samo 24 a ne 34 sata, vrijeme je za krpe! Dok drugi vec spavaju k'o gluhe svinje, ja razmišljam o sutrašnjoj turi - želis im sve pokazati, svugdje ih provesti, a premalo je vremenaaaa! A tek smo počeli!

Iduci tjedan stižu doživljaji iz Chicaga!

 

Prethodne kolumne Tee Dimić pročitajte ovdje.