Kada se točno naše pamćenje počinje smanjivati?

Foto: Marie Claire

ŽAO nam je ako si već proslavila 35. rođendan.

Jedno novo istraživanje, objavljeno u časopisu Psychological Science, došlo je do rezultata kako od 35. godine života, ljudsko pamćenje kreće silaznom putanjom.
 
Istraživanje je provedeno nad 48,537 ljudi, u dobi od 10 do 89 godina, a ono je uključivalo razne testove za podražaje mozga, posebno dizajnirane za procjenu pamćenja, vještina i vokabulara te priznanje emocija.
 
Radna memorija - sposobnost da zapamtiš činjenice, imena i brojeve za kratko vrijeme - najbolja je oko naše 25. godine života, a oko 35 se polako počinje smanjivati. U međuvremenu, jedno prethodno istraživanje pokazalo je kako je kratkoročno pamćenje vizualnih informacija kod ljudi, na vrhuncu oko njihove 30. godine života.
 
No, vratimo se na 35... Zašto tako rano? Najiskreniji odgovor: ni znanstvenici nisu posve sigurni.
 
Što se tiče dugoročnog pamćenja, koje ti pomaže pronaći ključeve od auta i slično, ono se povećava do odlaska u mirovinu, kada se počinje smanjivati. Dobra je vijest i što se ta granica s godinama povećava, tvrde stručnjaci. "Postoji nešto dobro što radimo za naše kognitivno ponašanje, što nisu radile generacije prije. To može biti obrazovanje, prehrana, vježbanje, Sudoku - to još moramo otkriti", prenosi Women's Health.
 
Jasno je da vježbanjem tvoj um postaje jači, bez obzira na godine.