Ljubav: Govorite li istim jezikom?

Foto: Josipa Uzelac

STRANI jezici ne postoje samo da bi naši političari ispadali pametni (ili, puno češće, ne baš pametni) - oni diktiraju i naš ljubavni život. Ljubavni guru Gary Chapman uspio je identificirati 5 različitih ljubavnih "jezika". Oni su Riječi afirmacije, Kvalitetno vrijeme, Prihvaćanje darova, Usluge i Fizički dodir. Problem kod ovih jezika je u tome što vrlo često ne govorimo istim jezikom kao i osoba s kojom smo u vezi.

Kada smo u vezi, moramo otkriti što pokreće drugu osobu. Ako je ona više za jezik Usluga, Fizički dodir nikako neće prodrijeti do nje. Čak štoviše, može na njega reagirati negativno. Klasičan primjer su muž i žena, koji pričaju ovim jezicima. Ako je ona loše volje, on bi mogao krenuti od sebe i početi ju masirati (Fizički dodir) iako bi njoj puno više odgovaralo da kaže da će oprati suđe umjesto nje (Usluge).

Najvažnije je otkriti kojim jezikom priča naša bolja polovica, i onda se ravnati prema tome. Par iz primjera može odlično funkcionirati ako muž stalno pere suđe, a žena stalno fizičkim dodirom pokazuje koliko joj je stalo, ali ovakvo je stanje teško održivo. Chapman upozorava na još jedan problem: "Ako muž u jednom trenutku prestane raditi usluge svojoj ženi, to neće proći nezapaženo - ona će misliti da mu nije stalo i da namjerno zanemaruje njezine osjećaje".

Zajednički jezik je teško pronaći, ali ga je u svakom slučaju dobro tražiti - parovi koji to naprave ostaju zajedno.