Ovisnost o seksu doista postoji

Foto: Calvin Klein

PRIZNAJTE da kad ste čuli objašnjenje Tigera Woodsa za varanje supruge, da ste pomislili kako je to samo izgovor.

Jednako ste tako vjerojatno pomislili i za Davida Duchovnyja, Russella Branda itd. No, čini se kako dečki nisu previše lagali te kako je ovisnost o seksu bolest baš poput ovisnosti o drogama.
 
Otkrilo je to istraživanje Sveučilišta Cambridge: svaka 25. osoba ovisnik je o seksualnim maštarijama i osjećajima, što često vodi do neprimjereng ponašanja. U istraživanju je sudjelovalo 19 muškaraca, koji su se izjasnili kao seksualni ovisnici i 19 "zdravih" muškaraca te ih se međusobno uspoređivali. Ovi prvi, pornografiju su počeli gledati vrlo rano te se ta opsesija istom s vremenom počela kontinuirano nastavljati. Otkrili su i kako se zbog takvog ponašanja često osjećaju loše i posramljeno te kako im je teško održavati normalne ljubavne odnose, a problemi se javljaju i na drugim poljima života.
 
"Na mnogo načina, oni pokazuju sličnost u ponašanju, kao i ovisnici o drogama. Njihove aktivnosti u mozgu su vrlo slične. Također, istraživanje je otkrilo kako da što je mlađi muškarac, to je manja njegova sposobnost kontroliranja svojih nagona, jer se to područje razvija do sredine dvadesetih godina", zaključak je stručnjaka.