Upravlja li FOMO i tvojim životom?

Foto: weheartit

ZNAŠ li što označava kratica FOMO?

FOMO, "the fear of missing out", oblik je moderne socijalne anksioznosti, a očituje se u konstantom strahu da ćemo nešto propustiti.
 
Zvuči poznato? Velika je ironija to što strah od propuštanja nečega što nemamo, često dovodi do propuštanja onoga što trenutno imamo. Na brzinu razmisli o svom ponašanju u posljednje vrijeme, jer FOMO najčešće djeluje u ova tri životna područja.
 
1. Ljubav
 
Jasni znakovi? Uspoređivanje partnera s drugim muškarcima koje znaš ili još gore, koje vidiš na svom Facebooku ili Instagramu. 
 
"Ako ste uvijek u potrazi za boljim muškarcem, s partnerom ne razvijate dublju intimnost i povjerenje, zasigurno ćete mu ostaviti dojam drugog izbora, a to nije nimalo lijep osjećaj. Zato dobro razmislite da li vaš trenutni partner doista nije to što tražite zbog svojih mana ili zato što mu vi ne dajete dovoljno šanse da vam pokaže kakav je doista?"
 
2. Prijateljstvo
 
Jasni znakovi? Briga da tamo negdje postoje bolje i zanimljivije osobe s kojima se možeš družiti, od ovih s kojima se družiš sada."
 
Svako prijateljstvo zahtjeva slušanje, davanje i investiranje. Ako umjesto ulaganja vremena i energije u prijatelje koje već imaš, radije biraš neprestano upoznavanje novih ljudi, to je jasan znak da si na krivom putu. "Prijateljstva zahtijevaju obaveze, a FOMO dovodi do mnogo poznanika, ali ne i bliskih prijatelja, a kad to shvatite u određenim životnim trenucima, bit će vam još teže", upozoravaju stručnjaci MSN-a.
 
3. Posao
 
Jasni znakovi? Neprestana potraga za drugim poslovima, čak i ako si na trenutnom kratko vrijeme.
 
Svi smo imali barem jedan posao kojim nismo bili oduševljeni, ali je prevladao razum da od nečeg ipak treba živjeti. Također, sasvim je normalno da se u jednom trenutku želimo iskušati u nečem drugom. "Uspješnost zahtjeva trud, predanost i upornost. Čak i ako trenutno ne radite nešto što želite i nešto u čemu se vidite u  budućnosti, ako vam je još uvijek toliko stalo da uložite napor u takav posao i iskoristite ga kao odskočnu dasku, sve je u redu. Također, kolege i šefovi osjete kad ne ulažete dovoljno truda, a to je kao da sabotirate sami sebe."