Vrati se u formu uz Amandu Russell

Foto: amanda-russell.com

Krenula si odbrojavati dane do proljeća, slatkih haljinica i kratkih majica, ali teško ti se odreći finih čokoladnih muffina na koje si se navukla u blagdansko vrijeme? Ne paničari! BEZ izgladnjivanja se možeš riješiti straha od vage i tih par kila viška od kojih  ti se kosa diže na glavi.

Svjetski priznata fitness trenerica i olimpijska atletičarka Amanda Russell savjetuje kako učiniti korak više za svoje zdravlje i uvrstiti tjelovježbu u svakodnevnu rutinu.

1. Odredi cilj


Prije početka tjelovježbe razmisli što želiš postići vježbanjem- želiš li biti vitalna, smršavjeti ili poboljšati tonus mišića. Zatim zamisli samu sebe kako ostvaruješ taj cilj, bilo da se radi o utegnutom tijelu na plaži, uskakanju u stare hlače ili sudjelovanje u maratonu.  Možeš si isprintati i staviti na hladnjak ili postaviti za pozadinu na mobitelu/laptopu fotografiju koja će te svaki dan motivirati na vježbanje koje će te na posljetku dovesti do cilja.

2. Osiguraj dovoljno energije

Svaki dan nastoj kvalitetno odspavati bar sedam do osam sati kako bi nakupila dovoljno energije za sve radne zadatke koji te očekuju.  Dosta pažnje posveti doručku- ni slučajno nemoj preskočiti ovaj najbitniji obrok.

3. Izbjegavaj prejedanje ugljikohidratima

Najbrži način za gubljenje kilograma  je zdrava prehrana koje uključuje malen postotak ugljikohidrata, a viši proteina.  Stoga, izbjegavaj bijeli kruh, bijelu rižu, slatkiše i ostale namirnice nakrcane ugljikohodratima koji će ti dati prividan osjećaj sitosti. Radije konzumiraj proteine koji će te zasititi i pomoći u obnavljanju mišića. Tamnozeleno povrće poput brokule i špinata, jaja, zobene pahuljice i banane izvrstan su izvor proteina, a možeš ih uvrstiti u svaki obrok.

4.Pij vodu

Osim što je neophodna za život, voda ubrzava i metabolizam stoga je najbolje da uvijek uza sebe nosiš bočicu obične vode (bez dodataka i raznih okusa).

5.Kreni s laganim vježbama

Ukoliko nakon "zimskog sna" kreneš intenzivno vježbati i pretrčavati kilometre, tijelo će ti doživjeti šok. Bolje svaki dan odvoji 15-20 minuta za nekoliko kraćih, ali efektivnih vježbi.  Ukoliko nisi sigurna koje vježbe odgovaraju za koji dio tijela, posjeti Youtube kanal Amande Russell (http://www.youtube.com/user/AmandaRussell)  gdje možeš pronaći nekoliko vježbi uz dodatne pojašnjenja za izvođenje.