Abeceda vitamina za ljepotu

ONO što jedemo znatno utječe ne samo na naše zdravlje nego i na ljepotu. Vitamini imaju sjajan učinak na našu kosu, zube te mogu usporiti starenje kože. Da bi si osigurala potrebnu dnevnu dozu vitamina, ne moraš kupovati razne dodatke već ih možeš naći i u hrani koju svaki dan konzumiraš. Donosimo ti abecedu vitamina koji imaju glavnu ulogu u službi ljepote.

Vitamin A

Vrlo je važan za zdravu kožu, kosu i dobar vid. Nedostatak vitamina A može dovesti do isušivanja kože i kose, pojave peruti, nastanka bora i akni. A višak ovog vitamina djeluje potpuno pozitivno na jačanje imunološkog sustava i potiče njegov rad. Potreban je za pravilan razvoj kostiju i nužan za zdravlje sluznice grla, nosa, dišnog sustava i lijepe zube.

Gdje ga naći: Nalazi se u zelenom lisnatom povrću, rajčicama, mrkvi, lubenicama,papaji,vrhnju, maslacu, jajima te punomasnom mlijeku.

Napomena: Vitamin A se dugo skuplja u organizmu tako da ga je bolje uzimati u prirodnom obliku iz voća i povrća nego kao dodatak jer predoziranje vitaminom A izaziva glavobolju i mučninu.

Vitamin B kompleks

Vitamin B pomaže održati čistu kožu i mladolik izgled te odgađa pojavu sijede kose. Ovaj vitamin je također borac protiv stresa i izvor energije. Nedostatak vitamina B kompleksa može dovesti do sjedenja kose, prhuti, isušivanja kože, ispucalih usana, iritacija na koži, boranja kože i usporenog rasta kose.

Gdje ga naći: Žitarice, grašak, leća, grah, lješnjaci, meso

Napomena:  Vitamini B-kompleksa se nalaze u žitaricama ako ih svakodnevno konzumiramo neće doći do deficita vitamina.

 
Vitamin C


Vitamin C u kombinaciji s proteinima nužan je za proizvodnju kolagena, koji održava elastičnost kože i usporava starenje. Nedostatak ovog vitamina uzrokuje umor i pad imuniteta. Vitamin C također ima bitnu ulogu u jačanju imuniteta, zdravlju kose, vida i zuba, sprječava nastanak pigmentacijskih mrlja i nastanak proširenih vena.

Gdje ga naći: citrično voće, šipak, jagode, kivi, dinja,malina, kupina, borovnica, višnje, trešnje, paprike, brokule, rajčice, kupus, brokula i zeleno lisnato povrću.
 
Napomena: Kuhanje voća i povrća treba svesti na minimum i jesti što više svježe.

Vitamin D

Vitamin D je važan za ljepotu i  zdravlje zubi, kože, kosti i noktiju. Pomaže stezanju mišića i potiče rad živaca. Manjak ovog vitamina uzrokuje nervozu, nesanicu i grčenje  mišića.

Gdje ga naći: Riža, mlijeko, tunjevina, maslac

Napomena: Deset minuta dnevno sunčanja osigurat će ti dovoljnu količinu vitamina za cijeli dan.

Vitamin E

Vitamin E je najjači u borbi protiv bora, starenja kože, pigmentacijskih mrlja, opuštanja i isušivanja kože  te nastanak peruti. Normalnom prehranom većina ljudi dobiva dovoljnu količinu vitamina E i nisu potrebni nikakvi dodaci.

Gdje ga naći: Žitarice, mlijeko, morski plodovi, brokuli, maslac, žumanjak, masline, soja, lješnjaci, orasi, biljna ulja, tamnozeleno lisnato povrće, avokado   
   
Napomena: Čest je sastojak brojnih proizvoda za njegu kože