Četiri prehrambene navike koje vas sabotiraju u borbi protiv akni

MNOGI ljudi vode tešku borbu s aknama i nakon puberteta, često nesvjesni da njihovoj pojavi pridonose sami svojim lošim prehrambenim navikama. A čak i ako to nije jedini razlog za njihovu pojavu, ono što jedete i pijete svakako doprinosi učestalosti pojavljivanja i količini akni, piše Real Simple.

Ovo su četiri prehrambene navike koje vas sprječavaju na putu do lijepe i čiste kože:

1. Šećer

Šećer najviše utječe na izgled naše kože, što su loše vijesti za sladokusce. On djeluje na vlakna kolagena i otežava proces oporavka tkiva. Glukoza i fruktoza također vežu aminokiseline u kolagenu i elastinu, izazivajući glikaciju. Drugim riječima, šećer može ubrzati starenje, što se najprije vidi na koži jer je ona najsklonija oštećenjima.

2. Hrana s visokim glikemijskim indeksom

Ako ste upoznati s keto dijetom, onda već znate za namirnice s visokim glikemijskim indeksom, kao što su krumpir, voće bogato šećerom (banane i lubenice) ili bijela riža. Glikemijski indeks odnosi se na visok unos ugljikohidrata koji utječu na povećanje razine glukoze u krvi i na koncentraciju inzulina u njoj. Povećana količina inzulina utječe na stanice kože i lojne žlijezde i dovodi do začepljivanja pora, a površina naše kože postaje masnija, što izaziva stvaranje akni.

3. Čokolada nije ni upola strašna koliko neke druge poslastice

Bijela i mliječna čokolada utječu loše na našu kožu, ali ne koliko krafne, mliječni shakeovi i druge poslastice koje sadrže dosta šećera i ugljikohidrata. Crna je čokolada osobito bezopasna jer ima veliku količinu kakaa i nizak glikemijski indeks.

4. Mliječni proizvodi

Hormon rasta koji postoji u kravljem mlijeku može izazvati upale i iziritirati kožu. Zbog toga dermatolozi preporučuju onima koji imaju problema s aknama da smanje unos mlijeka i mliječnih proizvoda koliko god je to moguće.

Što još trebate znati?

- Unosite više vitamina A jer oni koji imaju visoku koncentraciju ovog vitamina u krvi imaju manje masnu kožu.

- Ne vjerujte u priče da kava i čaj potiču pojavu akni. Zeleni se čaj pokazao i kao dobro sredstvo za smanjivanje lučenja loja.

- Probiotici su dobri za kožu jer sprečavaju upale tako što se mikrobi koji se nalaze u njima bore protiv bakterija i parazita.