Hrana za zdrave zube

ČESTO se govori o hrani koja je loša za zube i uzrokuje povećani rizik o karijesa, no postoji i ona hrana koja je izuzetno dobra za održavanje zdravlja zubi. Stranica Worldental.org donosi listu od 10 namirnica koje su zdrave za tvoje zube.

Zeleni čaj

Sadrži polifenole, antioksidanse koji sprječavaju nastanak plaka i smanjuju šanse nastanka karijesa i bolesti desni. Čaj ujedno ima i mogućnost smanjivanja lošeg zadaha jer sprječava razvoj bakterija koje uzrokuju zadah. Mnogi zeleni čajevi sadrže i flourid, koji štiti caklinu i brine za očuvanje zdravlja zuba.

Mlijeko i jogurt


Nezaslađeni jogurti i mlijeko su jako zdravi za zube, a činjenica da nisu jako kiseli smanjuje propadanje zubi i eroziju. Mali udio šećera znači i manje karijesa, a mlijeko je poznati izvor kalcija koji čuva naše zube i štiti ih od vanjskih utjecaja.

Sir

Niski udio ugljikohidrata i visoki udio kalcija i fosfata čuva zdravlje zuba. Uravnotežuje pH vrijednost u ustima, čuva i gradi caklinu, pomaže proizvodnju sline, te ubija bakterije koje uzrokuju karijes i bolesti desni. Također sadrži kalcij, koji je glavni sastojak kostiju i zuba.

Voće

Jagode, jabuke, agrumi, kivi i slično voće sadrže mnogo vitamina C, a ovaj vitamin je važan za cijelo tijelo, pa tako i za zube. Nedostatak vitamina C može uzrokovati lomljenje kolagena u desnima, učiniti ih mekšima i osjetljivijima, a time se otvara prostor za ulazak bakterija u njih, što može dovesti do parodontoze.

Povrće

Bundeva, mrkve, mladi krumpir i brokula sadrže mnogo vitamina A, koji je potreban za izgradnju cakline. Osim toga, hrskavo povrće čisti desni, te čuva njihovo zdravlje.

Luk

Luk u sebi ima spojeve koji sadrže sumpor, a istraživanja su pokazala kako ovo povrće ubija brojne bakterije. Najmoćniji je protiv bakterija u sirovom izdanju, a iako možda i nije pretjerano ukusan, garantira zdrave zube.

Celer


Štiti zube već dok ga žvačemo, jer utječe na proizvodnju sline koja neutralizira bakterije koje uzrokuju karijes. Osim toga, masira desni i čisti prostor između zuba, što pomaže u borbi protiv karijesa.

Sezam


Sjemenke sezama čiste plak i pomažu u izgradnji cakline, a visoki udio kalcija čuva kosti oko zuba i desni. Osim toga, jako je ukusan, pa nema razloga da ge ne ubaciš u obrok.

Hrana životinjskog porijekla


Govedina, piletina, puretina, jaja: sve potječu od životinja, i sve sadrže fosfor. Kalcij, vitamin D i fosfor glavni su sastojci koštanog sustava, a ovi elementi čine zube snažnima i štite ih od karijesa.

Voda


Voda čisti usta te omogućuje slini da polaže esencijalne minerale natrag u oslabljene zube. Voda vlaži desni i pomaže zarobljenoj hrani da se oslobodi iz zuba, a time smanjuje loš zadah.