Kako pronaći i zadržati super posao?

Foto: Instagram, Promo 

AKO razmišljate o pronalasku posla ili promjeni karijere, ovo su knjige za vas.
 
Osim početka godine, kraj ljeta je najčešće razdoblje kada razmatramo promjene u životu. Godišnji su odmori neprijatelj broj jedan radnih mjesta: opustimo se i razmišljamo o svemu pa tako i o načinu na koji želimo ostvarivati svoju produktivnost u budućnosti. Osim toga, čak i ako ostajemo na starom radnom mjestu, resetiranje koje se dogodi tijekom ljeta gotovo je potpuno. Vraćamo se na posao zbunjeni i sa željom da nešto napravimo drugačije. Budući da je Hrvatska još jedna od rijetkih zemalja Europe u kojoj kriza i dalje traje, knjiga na ovu temu i nema toliko puno. No, svako malo izađe naslov koji se isplati pročitati. Evo naših prijedloga nekih koji će pogurati i unaprijediti vašu karijeru.
 
1. 100 tajni posla – Richard Templar 
 
Povratak u stvarnost zahtijeva jednostavniji pristup rješavanju problema. Najbolji način za to je, kada su knjige u pitanju, čitanje kratkih i vrlo jasnih poglavlja s jednostavnim uputama. Richard Templar je stručnjak upravo za takav pristup jer iza sebe ima nekoliko bestselera iz raznih područja života, koje obrađuje unutar zadanog okvira od sto savjeta. Jedan od najvećih strahova koji se tiču posla jest onaj da nećemo uspjeti. Templar nam nudi čak stotinu izvrsnih i praktičnih prijedloga kako da se posvetimo ovom izazovu na pravi način. Ova je knjiga jedan od najpotpunijih vodiča kroz iskušenja koja nas čekaju u karijeri. (Znanje, 39,90 kn)
 
 
2. 7 tajni uspjeha – Kenan Crnkić
 
Još jedna izvrsna knjiga o uspjehu, ovaj puta iz tipkovnice regionalnog autora. Kenana smo imali prilike upoznati kroz razne intervjue i promocije te se na licu mjesta uvjeriti u njegovu pozitivnu energiju i iskrenu želju da pomogne drugima. Kenan je vrlo ekonomičan u svojem izražavanju i ne zamara nas pretjeranim analizama. Kako je i sam uspješan poslovni čovjek, on zna da je djelovanje najbolji način za postizanje vrhunskih rezultata. Iako je ovo vodič s jasnim uputama, ne nedostaje mu ni dubokih misli koje su važna podloga svakog uspjeha – poslovnog i osobnog. (Fokus, 99,00 kn)
 
 
3. Prodavati je ljudski – Daniel H. Pink
 
U tranzicijskim zemljama poput Hrvatske (možete se ne složiti s ovim, ali prije dobro razmislite) jedan od najvećih izazova u poslovnom životu pojedinca jest strah da će se morati „prodati“ te time „izgubiti sebe“. Nevjerojatno je koliko ljudi izabire nepovoljnu ekonomsku situaciju zbog iluzije da je „prodavanje“ sebe nešto užasno. Prodavanje pišemo s navodnicima jer, kako će nam autor objasniti u knjizi, to činimo i kada nismo svjesni toga. To je dio svakodnevice svakog čovjeka. Uvjeravanje, prezentacija ideja, intervjui za posao – sve to neka je vrsta prodaje nematerijalne robe. Ovo je izvrstan naslov koji će vam, u najmanju ruku, razvodniti predrasude koje imate o pojmu „prodaja“. (Profil, 119,00 kn) 
 
 
4. Poseban talent – Norm Brodsky i Bo Burlingham
 
Kada govorimo o poslu, ne mislimo uvijek na radno mjesto u nečijoj firmi. Zašto ne bismo otvorili svoju i krenuli putem samostalne karijere? Nema boljeg mentora za poduzetnike od start-up genijalca Norma Brodskog. Čovjek je specijaliziran za pokretanje tvrtki, a njegov pristup je iznimno prizeman i usmjeren na rezultate. Čak i ako ne želite u samostalan biznis, Norm Brodsky tvrdi da je svim poslovnim ljudima potreban određeni mentalni sklop – tzv. poseban talent koji će im pomoći da ostanu usredotočeni na prave ciljeve i da koriste prilike kad god se pojave. Ova je knjiga vrhunac praktičnosti u poduzetničkom savjetovanju. (Ljevak, 129,00 kn)