Najava hit krimića: Užas u prekrasnoj prirodi Pireneja

JEDNOSTAVNO je primijetiti da englesko govorno područje vlada u krimićima, kao i u čitavoj žanrovskoj književnosti. Jest, tu su Skandinavci malo uskočili, ima nešto Francuza i Nijemaca, no većina se knjiga prevodi s engleskoga, barem kada je riječ o bestselerima. Mnoge se države iz petih žila trude proizvesti koji hit te ponekad čak i uspijevaju, no kada se sve zbroji, znamo koji jezik vlada kulturnim područjem zapadnog svijeta.

Mladi španjolski autor Agustin Martinez stigao je sa svojim jezivim pričama kako bi na tu mapu zemalja postavio i Španjolsku. Kako autor ima iskustva u pisanju scenarija, nije začudno da radnju ove knjige vodi na savršen način. Iako je ovo roman, pun je filmskog ritma i nevjerojatnih obrata. Budući da se radnja odvija na Pirenejima, autor prirodu koristi na vrlo efektan način. Ono što turisti smatraju ljepotom, za njega postaje mjesto mračne atmosfere koje izaziva jezu.

Martinezov prvi roman „Planina straha“ uskoro će se pojaviti u knjižarama, a mi vam donosimo premijerni pogled na naslovnicu. Onima koji vole televizijske serije, bit će zanimljiva informacija da je ovaj roman već uspješno ekraniziran.

„Dvije jedanaestogodišnje djevojčice, Ana i Lucía, nestale su na povratku iz škole u Monteperdidu, izoliranom selu okruženom surovom prirodom u brdovitim Pirenejima. Nakon opsežne potrage i neuspješnih pokušaja lokalne policije u pronalaženju bilo kakvog traga, slučaj nije riješen, a stanovnici mjesta i dalje su obilježeni tragedijom. 

Pet godina poslije dogodila se prometna nesreća – u klancu nedaleko od Monteperdida pronađena je Ana kao putnica u slupanom automobilu i s ozbiljnim ozljedama glave. Započinje utrka s vremenom u spašavanju Lucíje, druge nestale djevojčice. U mjesto stižu mlada policijska inspektorica Sara Campos i njezin šef Santiago Baín kako bi pomogli lokalnoj policiji, a slučaj nestalih djevojčica ponovno se otvara. Tko je nastradali muškarac koji je upravljao autom u kojem je pronađena Ana i je li on oteo djevojčice? A što je s Lucíjom? Odgovori na ova pitanja skrivaju užasne događaje koje će neki stanovnici Monteperdida grčevito pokušavati zadržati u tajnosti…“