Nezdrava hrana koju trebaš izbjegavati

ZDRAVA prehrana mnogima predstavlja problem, a životni ritam nam često ne dopušta da se hranimo onako kako bismo trebali. Nezdrava hrana je posvuda, a nerijetko je upravo takva hrana najprimamljivija, čemu doprinose i zamamne reklame i pozicioniranje proizvoda na policama kako bi nam bili na dohvat ruke. Jasno je da se ne možemo uvijek zdravo hraniti, ali neku hranu je dobro izbjegavati pod svaku cijenu.

Margarin

Margarin je jako nezdrav, a nije stvar u izboru između maslaca i margarina, iako je u tom slučaju uvijek bolje odabrati maslac; oba ova proizvoda sadrže mnogo trans masnih kiselina, a margarin u tome jako prednjači, jer se one povećavaju pri dodavanju hidrogena biljnim uljima. Hidrogen je zaslužan za postojano agregatno stanje margarina na sobnoj temperaturi, jer bi se bez njega margarin pretvorio u ulje. Problem je u tome što ova trans masna kiselina čini isto našoj krvi, pa ju tako zgušnjava, te podiže razinu lošeg, a smanjuje razinu dobrog kolesterola. Margarin je stoga dobro izbjegavati i koristiti druge proizvode, koji nisu toliko loši za nas.

Prženi krumpirići

Omiljeni pomfrit koji trpamo u sebe uz hamburger možda je ukusan, ali je i jedan od najnezdravijih obroka koji postoji. Krumpir je sam po sebi jako dobar izvor B vitamina, ali jednom kada se uroni u vruće ulje, ova se niskokalorična namirnica pretvara u kaloričnu bombu koja podiže loš kolesterol. Ako si već velika ljubiteljica krumpira, bolji je izbor pečeni krumpir iz pećnice, a možeš ga posoliti, ali pazi, jer je i sol nezdrava u velikim količinama.

Prženi grah


Gravče na tavče uz ćevape je toliko dobar obrok da jednostavno ne može biti i zdrav. Grah sadrži puno šećera, dovoljno da bi se mogao nazvati desertom, pa će tako limenka graha sadržavati čak 14 grama šećera, što je ekvivalent nekoliko čokoladnih keksića. Problem s prženim grahom je u tome što on najčešće dolazi u kombinaciji s masnim mesom, a često nismo ni svjesni da, iako jedemo povrće, ne jedemo zdravo.

Bijeli kruh

Bijeli kruh je problematičan, jer se radi s bijelim brašnom, koje u postupku proizvodnje u mlinu gubi gotovo sve nutritivne vrijednosti, pa je tako bijeli kruh potpuno nehranjiv proizvod koji ujedno i jako deblja. Iako jako dobro paše uz neka jela, mnogo je bolje zamijeniti ga nekom drugom vrstom kruha koja je bogata vitaminima i mineralima.

Majoneza

Sendvič nije sendvič bez majoneze, reći će mnogi, a inače zdrava salata postat će kalorijska bomba zbog visoke razine masnoće koju sadrži majoneza. Malo majoneze ne predstavlja problem, ali mnogi će ljudi potrošiti pola vrećice po sendviču, što šteti tijelu i jako deblja. Majonezu je potrebno zamijeniti nekim zdravijim prilogom kao što je senf ili barem konzumirati onu koja ima smanjen udio masnoća.