Prehrana i vježbe za tvoj oblik tijela

DEFINIRAJ svoj oblik tijela kako bi lakše prilagodila prehranu i vježbanje te tako izvukla maksimalno iz svog tijela. Pomoću savjeta koje ti donosimo odredi koje namirnice ti najbolje odgovaraju i koje ti tjelesne aktivnosti mogu pomoći da ispraviš nepravilnosti i dovedeš se u savršenu formu.

Oblik jabuke

Jabukoliki ili okrugli oblik tijela ima puna prsa i naglašen gornji dio tijela. Struk je nedefiniran, a srednji dio tijela i prsa su naglašeniji od kukova. Masne naslage oko trbuha možeš riješiti kombiniranim treningom, jogom i pilatesom. Izbjegavaj stroge dijete jer je ovaj oblik tijela sklon jo-jo efektu vraćanja kilograma. Radije pokušaj sa smanjenim unosom kalorija za oko 15 posto i vježbanjem do tri puta tjedno po pola sata. Bijeli kruh, tjesteninu i rižu zamijeni integralnim i pokušaj izbjegavati alkohol.

Oblik kruške

Ako imaš uska ramena i struk, a široka bedra onda je tvoj oblik tijela kruška. Gornji dio tijela je nenaglašen, struk definiran, a centar tijela su jake noge i guza. Svoje proporcije možeš održati trčanje, treningom s bučicama, veslanjem i cross treningom, jer u isto vrijeme potiču rad gornjeg i donjeg dijela tijela. U svoju prehranu uvrstiti velike količine ribe jer ona sadrži puno omega 3 kiselina koje ne debljaju a izbjegavaj vrhnje za kuhanje i slatkiše. Kava loše djeluje na bedra stoga je zamjeni zelenim čajem.

Oblik pješčanog sata

Grudi i bokovi su ti naglašeni, a struk uzak i definiran. Kako bi održala svoje ženstvene obline održavaj laganim vježbama ruke, stražnjicu i bedra te svakodnevno vozi bicikl ili plivaj kako bi dobila kondiciju i izgubila masne naslage. Izbjegavaj namirnice bogate masnoćom, kao što su maslac, vrhnje, kobasice i meso te izbaci ugljikohidrate nakon 17 sati.

Oblik ravnala


Oblik ravnala karakterizira jednaka širina u ramenima, grudima, struku i bokovima. U prehranu uvrsti više kompleksnih ugljikohidrata i bjelančevina, a slatkiše zamijeni svježim voćem . Za noge i stražnjicu radi čučnjeve i iskorake, a za gornji dio tijela sklekove i dizanje utega.

Oblik okrenutog trokuta

Cure s ovakvim oblikom tijela često su sportske građe, imaju naglašena ramena, uzak struk i vitke noge. Ekstremne sportske aktivnosti, poput trčanja maratona ili intenzivnog treninga koji ubrzava rad srca pomoći će ti pri mršavljenju. Ako želiš definirati ramena i stražnjicu upiši step aerobik ili kick boks. Cure s ovakvim oblikom tijela često imaju ubrzan metabolizam, pa nemaju problema sa pretjeranim zadržavanjem kalorija. Plan prehrane za tvoj oblik tvoj oblik tijela je više obroka tijekom dana, ali u manjim količinama te umjesto grickalica osušeno voće.