Rouge preporuka za vikend: Zašto morate pročitati "Grimiznu kraljicu"?

Foto: Promo

U OVOM moćnom distopijskom romanu boja krvi određuje sudbinu.

U svijetu koji Victoria Aveyard opisuje u svome prvom romanu Grimizna kraljica, naizgled se čini da je sve podređeno tome kakve je boje vaša krv, odnosno, kakve su vaše sposobnosti preživljavanja. Svijet je savršeno organiziran u nekoliko razina, na vrhu svih je, naravno kralj, moćni Tiberius koji upravlja svime i svačime, koji šalje svoje podanike u rat, kažnjava one koji mu nisu odani, te isto tako nagrađuje one koji to zasluže.
 
Oko njega okupljena je kraljevska obitelj, njegova žena- druga po redu kraljica, koja ima nevjerojatnu sposobnost telepatije i kopanja po tuđim sjećanjima i mislima, time otkrivajući vaše najskrovitije tajne. Tu su i kraljević Cal, prijestolonasljednik, kao i kraljević Maven, zapostavljeni mlađi brat koji živi u sjeni svog sposobnog i snažnog brata Cala.
 
Kao i on, i Maven ima sposobnost stvaranja vatre i plamenom može uništiti sve oko sebe. Nakon njih, tu je cijela jedna svita ostalih Srebrnih, ljudi s posebnim sposobnostima kontroliranja vode, tla, životinja, onih nadljudske moći, pa čak i onih koji imaju sposobnost manipulacije metalom. I njihova je krv srebrne boje…
 
 
Zvuči vam ovo kao da gledate neki od nastavaka filma X-mana? Da, jer u ovoj knjizi imate osjećaj da vas okružuju raznorazni mutanti nevjerojatnih sposobnosti, koje možete otkriti tek kad se s njima sukobite ili dovedete u neposrednu opasnost. To se može dogoditi, naravno, ako je vaša krv crvene boje, ako pripadate običnom puku, slabima, jadnima i potlačenim ljudima koji žive u svojim malim, siromašnim selima, rade danonoćno kako bi prehranili sebe i svoje obitelji, čekajući da ih kraljev proglas pozove na ratište i u borbu iz koje se vjerojatno nećete vratiti živi.
 
Iz takvog svijeta dolazi i Mare Barrow, sedamnaestogodišnja djevojka, čije jedine sposobnosti su, čini se, džeparenje i krađa po štandovima koji prodaju hranu. Igrom slučaja, Mare se zatekne pred cijelom kraljevskom svitom i u trenutku opasnosti za vlastiti život pokaže da posjeduje nevjerojatnu moć – ona može kontrolirati električnu energiju i preusmjeriti je kuda god poželi. No, ona je Crvena i takva sposobnost izaziva kraljev užas i strah pred rušenjem svijeta i poretka kakvog je stoljećima stvarao. On to, naravno ne smije dopustiti i Mare se nađe u velikoj opasnosti… 
 
Ako ste ljubitelj filmova o superjunacima, dobrima ili lošima, ovo je svakako prava knjiga za vas. Ako volite mlade, snažne žene koje se suočavaju s nevjerojatnim preprekama i u borbi za vlastiti život pokazuju kolike su njihove sposobnosti, poput Katniss iz „Igara gladi“ ili Beatrice iz „Različite“, onda je ovo svakako prava knjiga za vas. A ako i niste nijedno od toga, pročitajte ovaj roman, to je pravi način da ih konačno otkrijete i zavolite. (Znanje, 99,00 kn)
 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz knjige, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: knjige.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.