Rouge preporuka za vikend: Znate li tko su "Zgodne djevojke"?

Foto: Instagram, Promo

OVA se knjiga poigrava s obiteljskim temama, ali u srži ostaje napeti triler.
 
Američka autorica Karin Slaugter već je veteranka u hrvatskom prijevodu. Dosad smo imali prilike čitati više (prevedeno je čak osam romana) punokrvnih trilera s protagonistom Willom Trentom. Iako je on uistinu fascinantan lik i voljeli bismo da je ovaj novi roman još jedan od njegovih slučajeva, autorica se odlučila zakoračiti u nepoznato i napisati knjigu koja je odvojena od svih dosadašnjih priča. Osim što ne zahtijeva poznavanje prijašnjih autoričinih naslova, ovo je iskorak i u žanrovskom smislu. Slaughter (u prijevodu „pokolj“, vrlo inspirativno prezime!) je u „Zgodnim djevojkama“ krenula iskušati svoje umijeće u pisanju psihološke varijante trilera. Rezultat je više nego zadovoljavajući.
 
 
Ovo je s jedne strane priča o nestaloj djevojci. Prije više od dvadeset godina Julija je nestala bez traga. Njezina obitelj se otad polako (ali sigurno) raspada. Preostale sestre, Claire i Lydia, potpuno su se otuđile i svaka je krenula svojim putem u životu. Claire je završila kao žena-trofej jednog milijunaša. Lydia je rastavljena i samohrana majka koja spaja kraj s krajem. Otac je, razočaran nesposobnošću policije, počinio samoubojstvo, a majka luta u svojim mislima ne gubeći nadu ni nakon toliko godina. Zasad jedna tragična obiteljska priča. No Clairein muž završi mrtav i počinje se rasplitati klupko zločina koje svoje korijene ima u prošlosti. U ovome trenutku susrećemo se s temama koje čine roman „psihološkim“ trilerom, ali i varijantom „izgubljena slučaja“. Osim smrti supruga, nestaje još jedna djevojka. Ti događaji se čine nekako povezanima, ali niti su vrlo slabo vidljive. 
 
 
Sestre ranjene životom i obiteljskom dramom polako se počinju povezivati u nakani da se približe istini. Kao što je čest slučaj u knjigama ovoga žanra, policija je vrlo neučinkovita i to čini priču iznimno uzbudljivom. Kome se obratiti kada pravda zakaže? Treba li uzeti stvari u svoje ruke? U realnom životu nitko vam to ne bi preporučio, ali knjige nam služe za istraživanje potencijalnih situacija koje, kada malo bolje razmislite, nisu toliko nerealne. 
 
 
Sljedeći, vrlo važan element za ovu priču je zacjeljivanje obiteljskih trauma kroz povezivanje dviju sestara. Shvaćajući da su se otvorila nova vrata u njihovu životu, one odbacuju svoje uloge i postaju nove, snažnije osobe. I to je opisano na fascinantan način. Zaključujemo ovu priču o temama romana dodajući da je to sve uklopljeno u okvir trilera koji je istovremeno istraživanje unutarnjeg svijeta protagonista i bjesomučna potraga za ubojicom (ima tu još puno misterija, ali otkrijte ih sami). Vrlo moćan roman koji će vas na najbolji mogući način upoznati sa žestinom uma majstorice modernog trilera, Karin Slaughter. (Znanje, 99,00 kn)