Što cjelodnevno sjedenje radi našoj stražnjici?

Foto: 123 rf

KAD si tek počela raditi svi su ti zavidjeli na čvrstoj stražnjici, a sada ti se čini da je mlitava, spljoštena i da je promijenila oblik?

Razlog ne mora biti samo loša prehrana ili manjak tjelovježbe, već i cjelodnevno sjedenje na stolcu!

Kad sjedimo cijeli dan gluteusi nam ne rade, a to nije samo loše za stražnjicu već i za cijelo tijelo.

Mišići koji nisu aktivni postaju sve slabiji i slabiji i osim što loše izgledaju u trapericama, mogu uzrokovati bol u donjem dijelu leđa, čak i u koljenima i gležnjevima, upozorava časopis "Self".

"Ovo se često događa ljudima u srednjim dvadesetima. Počnu se fokusirati na karijeru i zaborave tijelo. Ponovno se pokreću tek kad u ogledalu spaze da im je stražnjica postala opuštena i mlitava. Tu može i stradati i kvaliteta vaše kože i zbog takvog načina života na stražnjicu i bedra stići celulit jer sjedenje utječe i na krvotok.", izjavio je osobni trener Adam Gallo.

Što nam je činiti?

1. PODESI STOLAC I KOMPJUTER


Stolac bi trebao biti tako namješten da su kukovi malo iznad koljena, a da nam stopala ravno stoje na podu. Ekran bi nam trebao biti u razini očiju, ili malo ispod razine očiju, ali ne prenisko da se ne "grbimo". Laktovi bi nam trebali biti u visini stola ili malo iznad, nikako ispod razine stola.

2. REDOVITO VJEŽBAJ


Više puta na dan ustani i prošeći, a kod kuće ili u teretani posebnu pažnju obrati na stražnjicu i donji dio leđa. Dok sjediš na samom stolcu za na poslu, svakodnevno stišći i opuštaj mišiće stražnjice. Nakon posla, kreći se što više i lift zamijeni stepenicama kad god možeš.