Tri feel-good knjige koje će vam odmah uljepšati život

Instagram, Promo

OVE je godine objavljen veliki broj romana koji se bave transformacijom života glavnih likova.

Možemo reći da su na neki način self-help, ali koristim taj izraz samo zbog brzine i prepoznatljivosti. Knjige koje vam preporučujemo daleko su od klasične samopomoći iako se bave utjecajem događaja na unutarnji svijet protagonista. Zanimljivo je da oni tijekom radnje proživljavaju dosta neugodnih stvari. Većina ih nije magnitude "život ili smrt", ali svakako dovode do potresa nakon kojeg više ništa nije isto. Priče na kraju završavaju u sretnom tonu, no to ne znači da su površne – baš suprotno. Autori ovih romana pokazuju nam brojne smjerove u kojima život može otići kada se nađemo na prekretnici, važno je samo što ćemo odabrati. Izbor uvijek imamo, nemojte to zaboraviti. Pa krenimo.

Čuvar izgubljenih stvari – Ruth Hogan

To je ta knjiga koju trebate pročitati bez razmišljanja. Autorica nas u ovom roman traži da zamislimo svijet u kojem su "izgubljene stvari", zapravo, ljudi. Ako im se posveti pozornost te im se pristupi nježno i s ljubavlju, tada mogu pronaći svoje mjesto. Anthony, naš čuvar iz naslova, približava se kraju svog života. Laura, njegova asistentica i jedina osoba kojoj može vjerovati, od njega dobiva zadatak i dalje pronalaziti izgubljene predmete te ih vraćati njihovim prvobitnim vlasnicima. Svaki predmet ima svoju zanimljivu priču, te se radnja račva u neočekivanim smjerovima. Naravno, jedan od ključnih dijelova romana je Laurinio pronalaženje sebe. Posebna knjiga koju nećete lako zaboraviti. (Mozaik, 119,00 kn)

Tvoj drugi život počinje kad shvatiš da imaš samo jedan – Raphaelle Giordano

Prvi roman Parižanke Giordano osvojio je svijet u rekordnom roku. Priča je to o jednoj potpuno normalnoj ženi koja živi u sretnom braku i ima sve što joj je potrebno za ispunjen život. No, vanjske i materijalne stvari nikako nisu dovoljne kad stignemo do neke razine osobnog razvoja. Nakon toga valja se baciti u ponor te se suočiti sa svime što smo vješto izbjegavali zaokupljajući se svakodnevnim izazovima. Ona upoznaje mudrog gospodina koji se bavi "rutinologijom" i liječi "rutinitis". Jasno vam je da se radi o problemima koji proizlaze iz zatupljujuće rutine, a odlučujući su čimbenik nezadovoljstva diljem razvijenog svijeta. Osim zabavne radnje, na kraju knjige pronaći ćete tehnike i pojmove koji su odlična odskočna daska za daljnje samostalno istraživanje. Vrlo šarmantan i neobičan roman. (Egmont, 99,00 kn)

S Eleanor Oliphant je sve u najboljem redu – Gail Honeyman

Za kraj smo ostavili najveći hit na ovoj listi. Knjiga čija popularnost još nije dostigla vrhunac, iako je objavljena prije više od godinu dana te je odmah postala bestseler. Što je knjiga posebnija, to je teže istaknuti razloge zašto je tomu tako. Predlažemo vam da nam vjerujete. Možda ipak malo objašnjenja… Eleanor je, što nas ne iznenađuje, glavni lik romana. Ono što iznenađuje je koliko je dobro ostvarena kao junakinja s obzirom na to da je ovo autoričina prva knjiga, k tome napisana u njezinim četrdesetima. Naizgled jednostavna priča o ženi koja živi po strogim pravilima koja si je sama zadala kako bi izbjegla nesigurnost te o događaju koji će joj srušiti pomno izrađenu, ali krhku kulu od karata te je gurnuti u bujicu života punu velike radosti i - nesigurnosti. Predivno i poticajno. (Znanje, 119,00 kn)