Borzan: "Zbogom patvorinama meda, zaštitili smo naš kvalitetni med"

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

DANAS je na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu usvojena Direktiva o medu. Za nju se kao izvjestiteljica europskih socijalista za strategiju "Od polja do stola" već dugo zalagala Biljana Borzan koja Direktivu smatra velikom pobjedom.

Odzvonilo je zloupotrebi oznaka

"Ovo je 'točka na i' puta koji sam započela s tadašnjom zastupnicom Ružom Tomašić u žestokoj borbi za bolji i kvalitetniji med tijekom glasanja o strategiji 'Od polja do stola'. Dosadašnji sustav, odnosno oznaka 'mješavina EU/ne-EU meda', godinama se zloupotrebljavao kako bi se uvozio i prodavao patvoreni med", izjavila je Borzan.

Pojasnila je kako će nove oznake na pakiranju sadržavati popis svih zemalja iz kojih je došao med prema razmjeru udjela s jasno istaknutom oznakom na deklaraciji. Dosadašnja praksa po kojoj je europski med mogao sadržavati 1% europskog i 99% patvorenog meda odlazi u povijest.

Kupci tako nisu mogli znati kupuju li med koji je većinski proizveden u Europskoj Uniji ili izvan nje, uz rizik da kupuju proizvod koji je samo imitacija meda.

Direktiva štiti potrošače i pčelare

"Pokazalo se kako su prevare s patvorinama postale sve sofisticiranije i kako je bilo sve teže s dosadašnjom regulativom spriječiti prevare potrošača", rekla je Borzan.

Dodala je kako će ova Direktiva zaštititi ne samo potrošače, već i pčelare koji proizvode pravi, domaći med. Bit će zaštićeni od prevaranata koji su prodavali šećerni sirup niske kvalitete umjesto pravog meda.

Borzan navodi kako, od 123 strane tvrtke koje izvoze med na tržište EU, njih 70 stavlja šećerni sirup u svoje proizvode. Najviše tih uvoznika je iz Kine, njih 20. Slijede proizvodi iz Ukrajine, Argentine, Brazila, Meksika i Turske.

Potrebno je postrožiti inspekcijski nadzor

"Došlo je do toga da je šansa kako ćete biti prevareni pri kupnji meda u trgovini skoro 50:50, što je nedopustivo", kazala je Borzan. "Osim novih pravila za označavanje porijekla, mora se postrožiti i inspekcijski nadzor".

Zbog sve sofisticiranijih metoda patvorenja meda, inspekcije trebaju biti adekvatno opremljene kako bi mogle detektirati ultrafiltrirani "med" u kojemu gotovo nema peludi te proizvode tretirane na visokim temperaturama iznad 40 stupnjeva, odnosno koji se ubrzano proizvodi umjetnim isparavanjem.

"Tome konačno stajemo na kraj", zaključila je Borzan.

Pročitajte više