Bivši baristi savjetuju kako organizirati svoj kutak za kavu

Foto: hm.com/emmezeta.hr/amazon.de

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

KAVA. Omiljeni jutarnji ritual mnogih svakako zaslužuje posebno mjesto u vašem domu. No koliko god vaš prostor za ispijanje kave bio lijep, ako on nije uredan i čist, nećete u njemu moći adekvatno uživati. Slijedeći ove ideje za organizaciju kave i pribora za uživanje u njoj, svoj ćete ritual učiniti još ugodnijim.

Odaberite pravo mjesto

Sarah Evans, osnivačica pržionice kave Bunafr, za Homes&Gardens je izjavila: "Blizina sudopera čini čišćenje i punjenje vašeg aparata za kavu znatno praktičnijim. Odaberite mjesto koje je lako dostupno, koje ne blokira kretanje, i cijeli proces pripreme kave će ići glatko."

Zapitajte se možete li dosegnuti spremnik za zrna kave na vrhu i spremnik za vodu na stražnjem dijelu aparata za kavu. Dobro odabrano mjesto na kuhinjskom pultu znači da možete lako dosegnuti sve dijelove svog aparata za kavu.

Pobrinite se za vizualni dojam

Odabirom određene boje ili materijala svoje male kavane stvorit ćete vizualno privlačniji izgled, a samim time će prostor izgledati skladno i dobro organizirano. Kayla Stavridis, bivša baristica, preporučuje da započnete funkcionalnim, ali privlačnim priborom za organiziranje.

"Ne pretrpavajte prostor predmetima, uređajima i organizatorima. Grupirajte predmete uz pomoć pladnjeva i košara i održite prostor urednim", rekla je Stavridis. "Mali podmetač ispod aparata za kavu uhvatit će kapljice i olakšati proces čišćenja."

Metalna košara, H&M, 9.99 eura
Drveni pladanj, H&M, 9.99 eura

>> Neka ispijanje kave bude poseban ritual. Uredite svoju kuhinju u stilu kafića

Pohranite kapsule, zrna i vrećice mljevene kave

Osim organiziranja samog aparata za kavu, trebat ćete pohraniti i ono što u njega ide. Za kapsule i pakete kave idealne su dekorativne kutije i pregrade za ladice uz koje će sve biti uredno i vidljivo. Na tržištu su dostupni i razni dozatori za kapsule. Zrna kave i mljevenu kavu najbolje je čuvati u neprozirnim, hermetički zatvorenim posudama kakve se koriste u kafićima.

Viseća košara, H&M, 9.99 eura

Organizirajte šalice za kavu

Šalice trebaju biti uredne. One mogu biti u ladicama, visjeti s kukica ili s drvenih držača. Mogućnosti su brojne. Amy Berryhill, profesionalna organizatorica, savjetuje da šalice za kavu i putne šalice držite blizu aparata za kavu, a da jednostavni trikovi poput usmjeravanja ručki šalica u istom smjeru mogu stvoriti čist i uredan vizualni dojam.

Komplet šalica za kavu, Emmezeta, 13.27 eura
Organizator za ladice, Amazon, 8.49 eura

Ne zaboravite na detalje

Nema kraja idejama za organizaciju svojeg kutka za kavu, stoga se nemojte bojati eksperimentirati. Stavridis savjetuje da razmišljate praktično: "Predmete koje redovito koristite držite blizu prednjeg dijela svojeg kafića. No izbjegavajte pretrpanost. Istaknite samo svoje omiljene, najviše korištene predmete."

Savjetuje i redovito održavanje aparata za kavu: "Ako svoj aparat redovito održavate i čistite, izgledat će bolje, a kava će biti mirisnija." Dodala je i kako je stvaranje kućnog kafića puno više od samog postavljanja aparata za kavu i šalica. Riječ je o dizajniranju prostora koji vas poziva da uživate u pripremi i ispijanju kave.

Pročitajte više